GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 20 januari 2004 15:01
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks eist actie tegen koopkrachtverlies AOW-ers

(20 januari 2004)

Minister De Geus moet maatregelen nemen tegen het dreigende koopkrachtverlies van honderdduizend ouderen. GroenLinks wil dat ouderen op het minimum geen eigen bijdrage meer hoeven te betalen voor de thuiszorg en dat zij een collectieve ziektekostenverzkering krijgen.

100.000 ouderen op of rond het minimum blijken tot 2,8% koopkracht te moeten inleveren. En dat terwijl 2003 al niet bepaald een vetpot was voor ouderen zonder aanvullend pensioen. Ineke van Gent vindt dat het kabinet moet voorkómen dat deze groep ouderen door het ijs zal zakken.

Daarom vraagt zij minister De Geus in actie te komen. Zij stelt voor om de eigen bijdrage aan de thuiszorg voor ouderen op het minimum kwijt te schelden. Daarnaast wil GroenLinks dat gemeenten voor deze groep ouderen een collectieve aanvullende ziektenkostenverzekering afsluit.

De optelsom van bezuinigingen heeft een desastreus effect op de koopkracht van ouderen: door de eigen bijdragen voor de thuiszorg, de verlaging van de huursubsidie, het bijbetalen voor medicijnen, fysiotherapie, de tandarts en het ziekenvervoer, komen ouderen in enorme financiële problemen. Uit eigen berekeningen van GroenLinks blijkt dat in individuele gevallen het koopkrachtverlies van ouderen kan oplopen tot 20% van het inkomen.

Inke van Gent heeft de volgende vragen gesteld aan minster De Geus:
1. Heeft u kennis genomen van de publicatie van het NIBUD in opdracht van de ouderenbonden van heden, over het koopkrachtverlies van een grote groep ouderen?
2. Klopt het dat ongeveer 100.000 alleenstaanden met een AOW-uitkering er dit jaar tot 2,8% in koopkracht op achteruit gaan? Zo nee, kunt u cijfermatig onderbouwen hoe groot de groep alleenstaande AOW-ers is die meer dan 2% koopkracht zullen inleveren in 2004 ten opzichte van 2003?
3. Vindt u een koopkrachtverlies van meer dan 2% voor ouderen op of rond het minimum acceptabel?
4. Kunt u exact aangeven in hoeverre de verdubbeling van de eigen bijdrage voor thuiszorg voor ouderen met een minimum-inkomen bijdraagt aan dit koopkrachtverlies? Welke andere kabinetsmaatregelen zijn verantwoordelijk voor de daling van het besteedbaar inkomen?
5. Hoeveel ouderen met alleen een AOW-uitkering verblijven in een AWBZ-instelling? Kunt u de berekening van het NIBUD bevestigen, dat deze groep gemiddeld 2,0% aan koopkracht moet inleveren? Zo nee, waarom niet?
6. Kunt u cijfermatig onderbouwen in hoeverre de fiscale aftrekregeling buitengewone uitgaven 2004, een bijdrage levert aan het beperken van het koopkrachtverlies voor ouderen met enkel een AOW-uitkering en gebruik maken van thuiszorg?
7. Kunt u de stelling van de ouderbonden, dat ouderen met enkel een AOW-uitkering in 2003 gemiddeld slechts 44 euro per jaar te besteden hadden voor 'extraatjes' als de krant, vervoer, recreatie en cadeautjes? Zo nee, waarom niet? Wat betekent een koopkrachtverlies van 2,8% voor deze 'extraatjes'?
8. Kunt u aangeven in hoeverre de netto-bezuiniging van ruim 100 miljoen euro op het budget voor de bijzondere bijstand, zal neerslaan bij deze groep van 100.000 ouderen? Zo nee, waarom niet?
9. Bent u het met de stelling van de ouderenbonden eens dat de bezuinigingen op de bijzondere bijstand eerder tot een verdere koopkrachtdaling, i.p.v. tot een -stijging, zullen leiden? Zo nee, waarom niet?
10. Bent u bereid aanvullende maatregelen te nemen voor ouderen met enkel een AOW-uitkering, bijvoorbeeld door kwijtschelding van hun eigen bijdrage aan de thuiszorg en door een verplichting aan gemeenten om voor deze groep een aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten? Zo nee, waarom niet?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -