Gemeente Dalfsen

20/01/2004

Nieuwe wandelroute: Verhalenpad Dalfsen

Wandelliefhebbers kunnen hart ophalen in Overijssels Vechtdal

Altijd al eens willen weten waarom in het jaar 1340 de boeren van Gerner het aan de stok kregen met de Hoonhorsters? Of waar de pilaren van de Hervormde kerk op gegrondvest zijn?
De nieuwe wandelroute in het Overijssels Vechtdal, het Verhalenpad in Dalfsen, met haar bijzondere verhalen geeft hierop en op andere vragen antwoord. Dit Verhalenpad heeft drie verschillende afstanden: acht, tien en vijftien kilometer en is een geheel gemarkeerde wandelroute. De route is een lus van het bekende Vechtdalwandelpad, een lange afstandswandeling van 75 kilometer.

Het bijzondere van deze uitgave is dat de wandelliefhebber al wandelend gelijk de achtergrond-verhalen kan lezen van wat er onderweg te zien is of vroeger gebeurd is. De verhalen zijn geschreven door de Dalfserenaar Wim van Leussen. De Historische Vereniging van Dalfsen heeft fotomateriaal van vroeger beschikbaar gesteld om de oude verhalen te kunnen opluisteren. De werkgroep wandelen van de Vereniging Vrienden van Dalfsen heeft de routes uitgestippeld. Het wandeltraject start bij het NS Station in Dalfsen en voert over de Blauwe Bogenbrug, waarover gelijk het eerste verhaal gaat. Het pad loopt vervolgens door natuurgebied de Bellingeweer en passeert verderop de Joodse begraaf-plaats en Huize Gerner. De lange variant komt door Ankum en alle drie de routes passeren Huize De Leemcule.

Greet Aafjes ontvangt het eerste exemplaar van het 'Verhalenpad Dalfsen' van burgemeester Elfers. Aafjes is voorzitter van de werkgroep wandelen van de Vrienden van Dalfsen.

Met het Verhalenpad in Dalfsen breidt de Regio VVV Kampen-Zwolle-Overijssels Vechtdal haar assortiment aan gemarkeerde wandelroutes opnieuw uit. Realisatie van de nieuwe route is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente Dalfsen en vanuit Subsidie Gebiedsgericht Beleid.
Net als deze route zijn nog acht andere routes in het Overijssels Vechtdal verschenen. De bijbehoren-de folders als ook een boekje over het Vechtdalwandelpad zijn te verkrijgen bij de VVV's in het Overijssels Vechtdal en de VVV's in Zwolle en Kampen.