Politie Gelderland-Zuid


+ Korpsstaf

Datum Dinsdag, 20 januari 2004                                       
                                                                     
Van   Piet Versteegt, GSM 06-53 71 55 65  / afdeling Communicatie    

Regionaal Persbericht

District Stad Nijmegen

Verdachten tasjesroof aangehouden

Op 20 december 2003 werd een bij de politie reeds bekende 20-jarige Nijmegenaar aangehouden voor een vernieling van een ruit van een woning aan De Voorstenkamp, 13de straat. De man werd overgebracht naar het politiebureau en er werd een onderzoek ingesteld. Nadat er proces-verbaal tegen de man was opgemaakt werd hij weer heengezonden. Vlak voordat hij heengezonden werd vertelde de man dat hij wist door de politie gezocht te worden voor een woninginbraak. De politie nam daarom contact op met de Officier van Justitie die toestemming gaf de man nu buiten heterdaad aan te houden. Daarop hield de politie de man opnieuw aan.
In het daaraan volgende onderzoek werd bekend dat de verdachte een woninginbraak in De Gildekamp had gepleegd waarbij hij bekende ondermeer een bankpasje gestolen te hebben. Met dat bankpasje deed hij samen met een 34-jarige Nijmegenaar boodschappen en man geld op bij een pinautomaat tot een bedrag van enkele duizenden euro's in een winkelcentrum in Dukenburg. De 34-jarige man werd daarom 23 december aangehouden ter zake van heling en na het opmaken van een proces-verbaal tegen hem weer heengezonden.
Bij het onderzoek in de woning van de 20-jarige Nijmegenaar werden meerdere vermoedelijk gestolen mobiele telefoons aangetroffen die in beslag genomen werden. Ook werden cadeau- en theaterbonnen aangetroffen. Deze zijn vermoedelijk gestolen in een bedrijf in Bergen (Limburg). De man bekende samen met een 19-jarige Nijmegenaar, die ook op 23 december werd aangehouden, zeven tasjesroven gepleegd te hebben. Geen van de van hun tas beroofde slachtoffers raakte gewond. De tasjesroverij werd voornamelijk gepleegd in de omgeving van de Daalseweg, de Burghart van de Bergweg en de Molenweg. Zij bedreigden hun slachtoffers met geweld of fietsten langs hen heen en trokken hen hun tas uit de hand. Hun buit bestond veelal uit geld en mobiele telefoons. Deze 20-jarige en 19-jarige verdachten verblijven momenteel in de gevangenhouding in een Huis van Bewaring. De verdachten zijn zogenaamde veelplegers en derhalve bekenden van de politie in Nijmegen. Het onderzoek wordt nog voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.


Woninginbraken opgelost door middel van DNA

Medio september 2003 werd een 30-jarige Nijmeegse bekende van de politie op heterdaad in de kraag gevat toen hij bezig was met een woninginbraak. De man werd in verhoor genomen en bekende acht woninginbraken. De man verleende zijn medewerking aan het afgeven van zijn DNA. Het onderzoek naar dat DNA-profiel met door de technische recherche veiliggesteld DNA-profiel bij inbraken leverde na meerdere maanden op dat de verdachte nog acht woninginbraken had gepleegd. Daarvan is een nieuw proces-verbaal opgemaakt dat aan het Openbaar Ministerie zal worden toegestuurd. Ook deze verdachte is een bekende van de politie. Meerdere aanhoudingen zijn niet uitgesloten. Het onderzoek wordt voortgezet.


Fietsendiefstallen opgelost
De politie van het team Dukenburg heeft de afgelopen twee maanden 16 fietsendiefstallen opgelost. Hierbij werden 7 minderjarigen in de leeftijd van 14 tot 17 jaar gehoord en een 38 jarige vrouw uit Nijmegen. De minderjarigen verdachten bekenden meerdere tientallen fietsendiefstallen gepleegd te hebben in Nijmegen en omliggende gemeenten. In de helft van het aantal door de minderjarigen bekende fietsendiefstallen was geen aangifte te vinden vermoedelijk omdat er geen aangifte van de gestolen fiets was gedaan. De 38 jarige vrouw bekende enkele gestolen fietsen te hebben opgekocht. Er is proces-verbaal tegen alle verdachten opgemaakt. De minderjarigen kwamen in dit geval niet in aanmerking voor een HALT-procedure. Het proces-verbaal is doorgestuurd naar de Officier van Justitie.

Bedrijfsinbraak

In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een bedrijf aan De Vlotkampweg door een raam open te breken. Uit het bedrijf werden beeldschermen en voor meerdere tienduizenden euro's aan goederen weggenomen.
District Tweestromenland
Wijchen - verlichtingscontrole - Het politiebikersteam heeft vanmorgen tijdens de nog donkere uren een verlichtingscontrole uitgevoerd. Er werden 18 fietsers, voornamelijk schoolgaande jeugd, bekeurd.

Wamel - auto gestolen - In de nacht van maandag op dinsdag is van de Hogeweg een blauwe Peugot met kenteken XN-TS-49 gestolen.

Malden - man gewond in bedrijf aangetroffen - Vanmorgen rond 09.00 uur kreeg de politie een melding dat er een man gewond zou zijn in een pand aan De Hoge Brug. De politie ging ter plaatse en trof in één van de vertrekken een man aan die vastgebonden geweest zou zijn. De vastgebonden man zou zelf een collega gebeld hebben en hem om hulp gevraagd hebben. De collega had de man bevrijd en de politie gebeld. De gewonde man, een 43-jarige man uit Beek-Ubbergen, is overgebracht naar het Radboud-ziekenhuis. De politie is met een team van 10 mensen onmiddellijk met een technisch onderzoek en een buurtonderzoek begonnen. Meer wil de politie in belang van het onderzoek niet meedelen.

District De Waarden
Geldermalsen - meisje aangehouden voor winkeldiefstal - Een 16-jarig meisje uit Geldermalsen is maandagmiddag betrapt op winkeldiefstal in een winkel in de Geldersestraat. Toen haar tas werd nagekeken bleek zij ook gestolen artikelen uit een andere winkel in haar tas had. Het meisje is overgebracht naar het politiebureau en er is proces-verbaal tegen haar opgemaakt. Zij is voor het ondergaan van een alternatieve straf verwezen naar het buro HALT. De moeder van het meisje werd door de politie op de hoogte gesteld wat er was voorgevallen.

Culemborg - bedrijfsinbraak - In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een bedrijf aan de Pascalweg door een ruit te vernielen. Uit het bedrijf zijn meerdere lap-top computers gestolen.

Beesd - autoinbraken - In de nacht van zondag op maandag en op maandag zijn er acht autoinbraken gepleegd. De buit bestond steeds audioapparatuur. Alle autobezitters, wonend in Beesd, hebben aangifte gedaan.


Zaltbommel - Weer aanhoudingen voor openlijke geweldpleging
Maandag 12 januari heeft de politie een 40-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident van zaterdagavond 3 januari in Zaltbommel waarbij een agent werd mishandeld. Op dinsdag 13 januari heeft de politie nog een aanhouding verricht in deze zaak, het betreft een 34-jarige man. Beide mannen uit Zaltbommel worden ervan verdacht het met een grote menigte onmogelijk maken van een aanhouding door de politie middels openlijke geweldpleging of mishandeling. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.
De politie heeft nader onderzoek ingesteld naar de personen die op die zaterdagavond de aanhouding van een 18-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats hebben belemmerd. Meerdere aanhoudingen hierin worden niet uitgesloten.

Beuningen - vlam in de pan - Een 12-jarig meisje was even alleen in de ouderlijke woning op de Mulder toen in de keuken de vlam in een frituurpan sloeg. Het meisje rende in paniek de woning uit en wist een automobilist staande te houden die voor haar 112 belde. De brandweer was vervolgens snel ter plaatse en wist de brand te blussen. Er raakte niemand gewond en een schadebedrag is niet bekend.


Blik op veilig

Snelheidscontrole op maandag 19 januari

Plaats    Straat       Tijd        MaximumVoer-AantaHoogst
                                          tuigel    gemete
                                   snelhein    bekeun     
                                   d           rd   snelhe
                                                    id    
WaardenburSteenweg     12.20 -     80     598  10   97    
g                      14.08 uur                          
BuurmalsenRijksstraatwe08.30 -     50     655  52   73    
          g            11.10 uur                          
GeldermalsRijksstraatwe12.00 -     80     890  10   96    
en        g            13.50 uur                          
Haaften   Graaf        12.20 -     80     294  13   95    
          Reinaldweg   14.05 uur                          
Kesteren  Betuwestraatw08.20 -     80     1081 66   127   
          eg           10.50 uur                          


Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --