GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 21 januari 2004 11:07
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Actie nodig tegen overgewicht peuters

(21 januari 2004)

Kamervraag
Kinderen blijken steeds vaker te dik te zijn. GroenLinks pleit daarom voor betere voorlichting aan ouders en scholen en meer onderzoek naar de oorzaken daarvan. Bovendien pleit GroenLinks voor meer speelplaatsen en verplicht schoolzwemmen. Gezond eten moet goedkoper worden en ongezond eten moet relatief duurder worden.

Evelien Tonkens stelde daarover de voglende vragen aan de minister van VWS:


1. Hebt u kennisgenomen van het bericht 'Peuters groeien dicht'?


2. Op welke wijze wordt de effectiviteit van de voorlichtingsfolder gemonitord?


3. In uw Preventienota (22894, nr. 20) schrijft u dat overgewicht in bepaalde groepen vaker voorkomt. Is bekend of overgewicht bij peuters in dezelfde mate wordt beïnvloed door opleiding, sekse en etniciteit? Zo niet, bent u bereid dat mee te nemen in onderzoek naar invloed van opleiding, sekse en etniciteit op overgewicht?


4. Is bekend in welke mate overgewicht bij peuters te verklaren is uit de aanwezigheid van veilige speelruimte in de buurt? Zo niet, bent u bereid dat te onderzoeken?


5. Is bekend of overgewicht bij peuters minder vaak voor komt bij kinderen die gebruik maken van kinderopvang? Zo niet, bent u bereid dat te onderzoeken?


6. Wat vindt u van het Belgische voorstel om reclame voor snoepgoed te verbieden?


7. Hoe beoordeelt u de mogelijkheid van prijsmaatregelen, zoals het goedkoper maken van groente en fruit en duurder maken van vet en suiker?


8. Bent u het eens met de stelling dat het weer verplicht stellen van zwemlessen op scholen overgewicht bij kinderen kan verminderen?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -