Gemeente Heeze-Leende


Jongerenwerk in Leende

De discoavond op 16 januari jl. in Leende is een zeer groot succes geweest. Meer dan 100 jongeren bezochten de discoavond, die georganiseerd werd door Jongerenwerk Heeze-Leende.

De jongerenwerkers van Heeze-Leende hebben tijdens deze avond ge-sprekken gevoerd met de jeugd en de jeugd heeft ideeën aangedragen voor het organise-ren van activiteiten. Naar aanleiding van deze avond hebben de jongerenwerkers zich een duidelijk beeld kunnen vormen hoe ze het jongerenwerk in Leende vorm willen ge-ven.

De jongerenwerkers vinden het zeer belangrijk dat ze aansluiten bij de situatie in leende. Dit houdt in dat het jongerenwerk moet inspringen op de gaten die er liggen. Belangrijk is dat Leende, en dan met name de jeugd, zelf aangeeft waar deze gaten liggen, zodat het jongeren-werk gericht kan gaan werken zonder dat ze in het vaarwater van de andere verenigingen ko-men. Er is in de kern Leende namelijk sprake van een sterk, zeer in de gemeenschap verwe-ven, verenigingsleven. Dit verenigingsleven wil het jongerenwerk zeker niet zomaar doorkrui-sen. Overleg met het bestaande verenigingsleven zal dus ook van belang zijn.

Bekendheid Jongerenwerk
Het jongerenwerk zal zich in de toekomst duidelijk naar de jeugd van Leende presenteren. De jongeren in Leende moeten weten wat het jongerenwerk voor hen kan betekenen, denk hierbij aan belangenbehartiging en het opzetten van activiteiten. Verder willen ze duidelijk maken hoe ze te bereiken zijn.

Vrijwilligers
Een tweede stap is dat het jongerenwerk op zoek gaat naar een vaste groep van vrijwilligers die ze kunnen inzetten bij activiteiten. Daar het jongerenwerk maar een beperkt aantal uren be-schikbaar heeft, is het onmogelijk te draaien zonder vrijwilligers. Eerste gesprekken met vrijwilli-gers zijn al gevoerd in dit kader.

Contacten in de gemeenschap
Een derde punt dat het jongerenwerk belangrijk vindt is dat ze contacten krijgen in de gemeen-schap. Zo hebben ze bijvoorbeeld al een gesprek gehad met de buurtbrigadier om zich ook vanuit de professionele hoek met signalering bezig te kunnen houden. Verder informeren ze ook het bestuur van de Meent en de voormalige jeugdgroep t Hok. In dit kader wil het jonge-renwerk nogmaals vermelden dat ze aanspreekbaar zijn voor een ieder die betrokken is met jeugd.

Afhankelijk van de inbreng vanuit deze hoeken zal het jongerenwerk de activiteiten vraaggericht opzetten. De discoavond was al een groot succes, waar ze zondermeer mee verder zullen gaan. Op verzoek van de jeugd zal de doelgroep gesplitst worden in jongeren van 11 tot 14 jaar en van 14 jaar en ouder.