Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB wil terugroepacties auto's altijd openbaar

Den Haag, 21 januari 2004

De ANWB vindt dat autofabrikanten terugroepacties van auto's die structurele mankementen vertonen altijd openbaar moeten maken. De Juridische Commissie van het Europees Parlement (JURI) buigt zich op morgen over een vernieuwde Europese richtlijn voor de typegoedkeuring van auto's. De ANWB heeft een aantal voorstellen ingediend, die door de voorzitter van de juridische commissie, G. Gargani, en de Nederlandse Europarlementariƫr B. Doorn (CDA) zijn overgenomen. Dit is belangrijk voor een betere bescherming van de rechten van de automobilist.

De voorstellen van de ANWB betreffen de volgende zaken:


1.het recht op vrije toegang voor alle marktpartijen tot de technische informatie voor onderhoud en reparatie van personenauto's: ook alle onafhankelijke garagebedrijven krijgen de benodigde informatie, zodat de automobilist kan blijven kiezen waar hij zijn auto wil laten onderhouden en repareren;


2.het openbaar maken van terugroepacties als auto's structurele mankementen blijken te hebben, die de goede werking, de duurzaamheid of de te verwachten levensduur ernstig kunnen verminderen: alle bezitters van het betreffende automodel moeten dan op de hoogte worden gebracht van mogelijke problemen; tot nu toe gebeurde dat alleen als er een gevaar voor verkeersveiligheid of milieuvervuiling kon optreden, bij de andere mankementen voerden alleen de door de fabrikant ingelichte dealers "stille recalls" uit, met kans op veel schade voor de automobilist, die zijn auto bij een onafhankelijk bedrijf in onderhoud heeft of daar een tweedehands auto wil kopen;


3.goede identificatie van elke auto via duidelijk aangebrachte codes: in geval van een crash moeten reddingswerkers precies weten welke versie van welk automodel het betreft, zodat ze weten waar de auto open gemaakt kan worden en waar alle veiligheidsvoorzieningen als airbags en sensoren daarvan zich bevinden; slachtoffers kunnen dan sneller en veiliger gered worden, wat vele levens zal kunnen sparen.

Het recht op de technische informatie is ondanks weerstand van de auto-industrie ook al vastgelegd in de zogenoemde Monti-wetgeving. Die maatregel loopt echter in 2010 af. Het vastleggen in de typegoedkeuring geeft wettelijke zekerheid voor onbepaalde tijd. Voordeel voor de consument is ook dat fabrikanten de informatie beschikbaar moeten stellen zodra een nieuw model op de markt komt.

Met vriendelijke groet,

Annelies Tichelaar
ANWB persdienst
070-3146239