Nederlandse Spoorwegen

Persbericht
Amsterdam, 21 januari 2004

NS verhaalt schade op dader mishandeling conductrice Dader veroordeeld tot 30 maanden celstraf

De rechtbank in Alkmaar heeft vandaag de man veroordeeld die eind 2003 op station Hoorn-Kersenboogerd een conductrice met een stoeptegel op haar hoofd heeft geslagen. Zij liep hierdoor ernstige verwondingen op en is nog steeds niet aan het werk. NS is blij dat de dader opgepakt en veroordeeld is. De rechter veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Verder wees de rechter de schadeclaim van de conductrice toe. NS zal de schade die het bedrijf door de mishandeling heeft geleden nog op de dader verhalen. NS onderzoekt nog wat het exacte bedrag is van de kosten, maar naar schatting komt de schade die door de conductrice en NS is geleden uit op minimaal tienduizend euro.

Na het incident op Hoorn-Kersenboogerd heeft NS extra maatregelen getroffen op de spoorlijn tussen Hoorn en Enkhuizen. Conducteurs werken na 16.00 uur altijd met een collega op een trein en een mobiele controleploeg houdt regelmatig controles op de stations en in de treinen. Daarnaast is de spoorwegpolitie vaker op de lijn aanwezig en loopt er particuliere bewaking met hond op station Hoorn-Kersenboogerd.

Lik op stuk
NS treedt hard op tegen personen of organisaties die schade toebrengen aan medewerkers, treinen en stations. Dit is onderdeel van het 'Lik op stuk'-beleid dat NS voert.


---

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NS regio Randstad Noord, Henk Wind. Telefoon 020 - 5578426 of semafoon 06 - 57517321.

NS
NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland. De onderneming stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren via aantrekkelijke stations. NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor. Hoofddoelstellingen van het beleid zijn: op tijd rijden, informatie verstrekken en service verlenen, bijdragen aan de sociale veiligheid, voldoende vervoerscapaciteit creëren en zorgen voor schone treinen en stations. NS verzorgt dagelijks het vervoer van meer dan 1 miljoen reizigers en beheert 387 stations. Bij het bedrijf werken bijna 25.000 mensen.

Het Nederlandse spoorwegnet is niet in handen van NS. Sinds 1995 is het beheer van de rails, seinen, bovenleiding, etc. door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat toegewezen aan ProRail. De Inspectie Verkeer en Waterstaat divisie Rail ziet toe op de spoorwegveiligheid in Nederland.

---- --