Ministerie van Justitie

Actieplan moet criminaliteit tegen bedrijfsleven sterk terugdringen 21 januari 2004

De overheid, het bedrijfsleven en de verzekeraars willen criminaliteit tegen het bedrijfsleven in vier jaar tijd met minimaal 20 procent terugdringen. Dit staat in het ondertekende actieplan van overheid en bedrijfsleven.

Meer dan de helft van de bedrijven heeft te maken met criminaliteit en circa een kwart van alle bedrijven is herhaald slachtoffer. Dat komt neer op een kostenpost van ongeveer 3 miljard euro per jaar, aldus berekeningen. Daarnaast zijn er de kosten die worden gemaakt voor preventieve maatregelen.

In het actieplan zijn voor de periode 2004-2008 tien projecten met acties voor het tegengaan van criminaliteit gericht tegen het bedrijfsleven vastgelegd. De aangifte wordt eenvoudiger, via bijvoorbeeld elektronische aangifte, standaardformulieren en een verbeterd protocol. Daarnaast zijn er projecten gericht op de transportsector, de uitgaansbranche, de juweliersbranche, de interne criminaliteit en de aanpak van urgente bedrijvenlocaties.

Het Actieplan Veilig Ondernemen is tot stand gekomen onder de vlag van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC). Bij alle activiteiten van het platform staat de samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid centraal.