NEDERLAND DISTRIBUTIELAND

Peijs geeft startsein marktintroductie Distrivaart

Op 21 januari 2004 heeft Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat het project Distrivaart officieel overgedragen aan de bedrijven River Hopper en Vos Logistics Organizing. Nieuwe deelnemers aan Distrivaart zijn de bedrijven Kimberly-Clark (Page(tm) toiletpapier) en Laurus (Konmar, Edah en Super De Boer).

Vanaf 21 januari 2004 regisseert Vos Logistics Organizing de logistieke planning van het schip en het voor- en natransport. River Hopper verzorgt het vervoer van de goederen over het water. De verladers Bavaria, Coca-Cola, Grolsch en Interbrew spannen zich in voor het beschikbaar stellen van de lading. Kimberly-Clark neemt deel in het kader van een proef met het vervoer van Page toiletpapier. Deze lading zal volgens marktconforme tarieven worden vervoerd. In de komende maanden zal het schip River Hopper tweemaal per week varen tussen Dongen (Brabant) en Drachten (Friesland).

De marktoverdracht vindt plaats na twee succesvolle pilots onder leiding van de organisaties Connekt en Nederland Distributieland (NDL). De eerste pilot ging officieel van start in september 2002. Tijdens de twee pilots is ervaring opgedaan met het gebundeld vervoer van goederenstromen op pallets tussen productielocaties, overslaglocaties en distributiecentra van retailers (onder andere Albert Heijn en Schuitema (de organisatie achter C1000)).

Distrivaart is een multimodaal en innovatief concept. Via een combinatie van wegtransport en binnenvaart wordt het nu op pragmatische wijze door bovengenoemde deelnemers in de commerciële praktijk gebracht. Het concept maakt het vervoer via water én weg mogelijk van producten zoals bier, frisdrank en toiletpapier en in de nabije toekomst andere productsoorten. Het doel van Distrivaart is om de toenemende druk op de wegen te verminderen en de beschikbaarheid van producten in de winkel te vergroten. Voor de deelnemende bedrijven levert Distrivaart een goede en efficiënte dienstverlening op.

Noot voor de pers,