Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn tevreden met subsidie voor cultuurhistorie

De gemeente Apeldoorn heeft afgelopen week van de provincie Gelderland het positieve nieuws ontvangen dat de door haar gevraagde subsidie voor cultuurhistorische projecten voor 2004 is toegekend. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 120.000 euro, dat valt binnen het provinciale cultuurhistorische beleid Belvoir.

De toegekende subsidie is bedoeld voor vier verschillende projecten, te weten:

* digitalisering van cultuurhistorische gegevens 54.000,-

* opstellen toekomstvisie begraafplaats Soerenseweg 38.250,-

* cultuurhistorische analyse
buitengebied 20.000,-
* organisatie monumenten snuffelmiddag
10.000,-

Digitalisering van cultureel historische gegevens Er is veel informatie beschikbaar over de Apeldoornse cultuurhistorie, over archeologie, monumenten, beschermde stads- en dorpsgezichten, subsidiemogelijkheden, bouwstijlen en architectuur. Door digitalisering van deze gegevens, wordt de informatie beter toegankelijk voor zowel de gemeente zelf als de burgers van Apeldoorn. Door de digitalisering wordt nog beter zichtbaar dat Apeldoorn een monumentenstad is.

Opstellen toekomstvisie begraafplaats Soerenseweg De begraafplaats aan de Soerenseweg is een Rijksmonument, met belangrijke architectonische, cultuurhistorische, tuinhistorische en natuurwaarden. De provinciale subsidie maakt het mogelijk om al deze waarden te inventariseren, te analyseren en te waarderen, zodat een verantwoorde visie wordt ontwikkeld. Een visie waarbij behoud van de begraaffunctie voorop staat. Bij het ontwikkelen van de visie werkt de gemeente intensief samen met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Cultuurhistorische analyse buitengebied
De vele ontwikkelingen in het buitengebied bieden zowel kansen als bedreigingen voor de cultuurhistorische waarden en identiteit van het landelijk gebied en de dorpen van Apeldoorn. In het algemeen biedt de analyse kansen voor het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit. Concreet is de analyse onder andere een basis voor het dit jaar te ontwikkelen gebiedsgericht welstandsbeleid voor het buitengebied.

Organisatie monumenten snuffelmiddag
De monumenten snuffelmiddag is in 2003 voor het eerst gehouden en was meteen al een groot succes. De snuffelmiddag wordt voorafgaand aan de Open Monumentendag voor de Apeldoornse schooljeugd gehouden. Deze middag heeft tot doel om vooral kinderen op een speelse en leerzame manier in contact te brengen met de rijke Apeldoornse cultuurhistorie.

De provinciale subsidie is vooral bedoeld om deze middag verder uit te bouwen, zodat nog meer kinderen hieraan kunnen deelnemen. De monumenten snuffelmiddag wordt georganiseerd door de Stichting Apeldoornse monumenten in samenwerking met het Apeldoornse architectuur- en erfgoedcentrum Bellevue.

Voor het laatst bijgewerkt op: 21-jan-2004 05:01