Gemeente Amersfoort

Uitkomsten onderzoek naar hoogspanningslijn in Nieuwland

datum: 20 januari 2004

Burgemeester en wethouders hebben de GGD vorig jaar opdracht gegeven onderzoek te laten verrichten naar de veldsterkte rond de hoogspanningslijn in Nieuwland. Dit door de KEMA uitgevoerde onderzoek is inmiddels afgerond. Vervolgens heeft het college de GGD gevraagd of de gemeente op grond van de uitkomsten van dit onderzoek maatregelen moet nemen. De GGD adviseert op dit moment geen maatregelen te treffen en nader rijksbeleid af te wachten. Ook adviseert de GGD de bewoners op de hoogte te brengen van de resultaten van het onderzoek. Het college neemt deze adviezen over.

Bij de bouw van Nieuwland heeft de gemeente rekening gehouden met de adviezen van het ministerie van VROM, de Gezondheidsraad, de (toenmalige) REMU en de GGD. Op grond van deze adviezen en de veiligheidsrichtlijnen zijn de woningen op minimaal 27,5 meter uit het hart van de hoogspanningslijn gebouwd. De situatie in Nieuwland voldoet hiermee aan de bestaande rijksnormen. Toch heeft het college naar aanleiding van vragen van het CDA en de Lijst Özcan over eventuele gezondheidsrisico's bij wonen in de buurt van een hoogspanningslijn opdracht gegeven tot het uitvoeren van nader onderzoek.

Microtesla is de eenheid die de sterkte van een magnetisch veld aangeeft. Op grond van het onderzoek concludeert de KEMA: 'Op een afstand vanaf 56 meter tot het hart van de hoogspanningslijn wordt een jaargemiddelde-waarde van 0,4 microtesla in de komende vijf jaar niet overschreden.' Uit het rapport valt af te leiden dat op 27,5 meter uit het hart van de hoogspanningslijn de jaargemiddelde-waarde 1,4 microtesla is. Tussen 27,5 en 56 meter loopt die waarde af tot 0,4. Zo is de waarde op 40 meter 0,8 microtesla. De betekenis van een overschrijding van de 0,4 microtesla voor de volksgezondheid is landelijk onderwerp van discussie. De Tweede Kamer bespreekt dit onderwerp waarschijnlijk dit jaar in het kader van de discussie 'Nuchter omgaan met risico's'.

Er is internationaal veel diepgaand onderzoek verricht naar de vraag of langdurige blootstelling aan zwakke magnetische velden ziekten of aandoeningen kan veroorzaken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeert net als de Gezondheidsraad en andere internationale instanties dat een oorzakelijk verband niet is aangetoond. Stel dat wel van een oorzakelijk verband zou worden uitgegaan, dan zou dit voor heel Nederland kunnen betekenen dat er per jaar statistisch maximaal 0,5 extra geval van leukemie bij kinderen kan optreden.

De gemeente betrekt haar deskundigheid op het gebied van medische milieukunde van de GGD die nauwe contacten onderhoudt met het RIVM. Daarom heeft het college de GGD gevraagd of de gemeente op grond van de uitkomsten van het KEMA-rapport maatregelen moet nemen. De GGD adviseert nader rijksbeleid af te wachten en als gemeente op dit moment geen maatregelen te treffen. Ook adviseert de GGD de bewoners op de hoogte te brengen van de resultaten van het onderzoek. Het college neemt deze adviezen over.