FNV

Sociale partners eens over WAO

Vakcentrales en werkgevers zijn het in de Sociaal-Economische Raad (SER) eens over een nieuwe opzet van de WAO. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat het kabinet afziet van zijn eigen plan om veel dieper in de WAO te snijden.

Van groot belang voor het principe-akkoord waren nieuwe cijfers over de WAO-instroom. Die daalt bij uitvoering van het SER-plan tot maximaal 21.000 per jaar, aldus uitvoeringsinstelling UWV en het Centraal Planbureau gisteren.

In het najaarsakkoord van 2003 maakten sociale partners en kabinet nadere afspraken over de WAO-nieuwe-stijl die Den Haag in 2006 wil invoeren. Zo is er straks alleen nog een WAO-uitkering voor mensen die volledig en voor langere tijd arbeidsongeschikt zijn. Alle anderen blijven zoveel mogelijk in dienst en krijgen hun inkomen via een andere regeling aangevuld.

De hogere uitkering voor de volledig afgekeurden en het afschaffen van de werkgeversboetes wil het kabinet slechts doorvoeren als een alternatief SER-plan de instroom beperkte tot maximaal 25.000. Aan die voorwaarde is volgens de nieuwste prognoses nu voldaan.

In het voorstel van de SER verandert niets voor de bestaande WAO-gevallen. Het kabinet houdt echter vast aan strengere normen ook voor wie nu in de WAO zit. Dit meningsverschil wordt de komende maanden uitgevochten.

De toekomst van de WAO was een belangrijk onderdeel van het najaarsakkoord. Het kabinet beloofde toen serieus naar het alternatief van de SER te zullen kijken. In ruil daarvoor zou de vakbeweging afzien van loonsverhoging.

22 januari 2004