VVD



22 jan 2004 - VVD wil Dutch Trade Board om export te bevorderen

Alle organisaties die zich bezighouden met exportbevordering, moeten hun krachten bundelen in één organisatie. Deze organisatie zou als 'Dutch Trade Board' moeten fungeren. Dat vindt het VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé-Hamming.

Dezentjé-Hamming: ,,De Nederlandse concurrentiepositie is zo verzwakt dat het een krachtige groei van export in de weg zit. De handelsbevordering zou op een andere, effectievere leest geschoeid kunnen worden. Als de krachten gebundeld worden in het Dutch Trade Board, heb je een krachtig instituut met een herkenbaar gezicht in binnen- en buitenland. Ik denk aan de EVD (Economische Voorlichtingsdienst) met Senter met hun geweldige internationale netwerk, de Kamers van Koophandel met hun superieur binnenlands netwerk en de Fenedex met hun expertise op het gebied van handelskennis en onderwijs. Maar ook het NCH (Nederlands Centrum voor Handelsbevordering) met hun knowhow en ervaring."

Volgens het liberale Kamerlid is de tijd rijp voor een sterke en professionele Dutch Trade Board. ,,Ik denk aan een publiek/private organisatie waarbij overheid en bedrijfsleven optimaal samenwerken met een 50/50 financiering. Want collectief belang staat voorop en handelsbemiddeling kan niet kostendekkend zijn." Dezentjé-Hamming vindt ook dat het Dutch Trade Board een rol kan spelen als kennisverschaffer. ,,Het bedrijfsleven klaagt steen en been over slecht aansluitende opleidingen op hun behoeften. Het Dutch Trade Board zou via de kennis van Fenedex zogeheten 'Masterclasses' kunnen geven. Bijvoorbeeld over bepaalde handelsgebieden."

Het VVD-Kamerlid presenteerde haar plan donderdag aan staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken. Die zei het plan een goed idee te vinden en het ook graag te willen omarmen. Zij meldde dat recentelijk vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel en werkgeversorganisatie VNO/NCW ook hun voorkeur hebben uitgesproken voor een dergelijk Dutch Trade Board.