ChristenUnie


Tineke Huizinga over regeling schrijnende gevallen: Ik vind het een vreemd en teleurstellend verhaal Vrijdag 23 Januari 2004 - 21:27

Bij maar 220 van de 10.000 vluchtelingen is er sprake van een schrijnend geval

De ChristenUnie is teleurgesteld over de mededeling van het kabinet dat maar 220 van de 10.000 vluchtelingen als schrijnend geval worden aangemerkt en alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Tineke Huizinga: Ongeveer 10.000 mensen hebben een noodkreet aan de minister gericht en er zal vast en zeker kaf onder het koren zijn, maar ik kan me écht niet voorstellen dat daarvan slechts 220 mensen in een schrijnende situatie verkeren. Ik weet héél goed hoe het er in de praktijk aan toegaat en vind dit maar een vreemd en teleurstellend verhaal.

Ongeveer 2100 vreemdelingen krijgen op basis van een eenmalige regeling een verblijfsvergunning. Huizinga: Een oplossing, maar voor te weinig mensen. Ongeveer 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers moeten het land verlaten. Ik waardeer dat het kabinet overweegt om mensen die geen aanspraak meer mogen maken op een verblijf in Nederland een ticket en een startkapitaaltje te geven.

De woordvoerder van de ChristenUnie is te spreken over het voornemen om vreemdelingen die objectief aantoonbaar buiten hun schuld niet terug kunnen keren een verblijfsvergunning te geven: Maar er zit wel een addertje onder het gras, want het blijkt in de praktijk héél moeilijk om dat objectief aantoonbaar te maken. Voor de mensen die daar niet in slagen, ziet de toekomst er somber uit. Huizinga ontvangt dagelijks post van vluchtelingen en bezoekt regelmatig asielzoekers en hulpverleners.

---