Ingezonden persbericht

Nk studenten indoor atletiek in duitsland

ENSCHEDE, 20030922 -- In navolging van het Nederlands Kampioenschap (NK) Indoor Atletiek (dat al enkele jaren in Gent (België) wordt gehouden), zal komend jaar voor het eerst het Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) Indoor Atletiek in het buitenland worden georganiseerd. Vorige jaren vond dit NSK plaats op een tijdelijke indoorbaan in Zuidbroek nabij Groningen. Maar op 24 januari 2004 zal atletiekvereniging Kronos uit Enschede dit NSK vlak over de grens organiseren in Münster (Duitsland). Bovendien heeft de organisatie voor dit Euregionale evenement een hoofdsponsor met een Europees tintje: de televisiezender Eurosport.



De organisatie denkt dat de accomodatie in Münster ook voor de komende jaren prima faciliteiten biedt. Vragen als "worden de sportaccomodaties in Nederland slechter?" en "Hoelang is het nog wachten op de indoor(atletiek)hal in Apeldoorn" rijzen hierdoor natuurlijk. Hoe zit dat in de praktijk? In de (indoor)atletiekwereld is het inmiddels vrij normaal om "uit te wijken" naar België en Duitsland. Vooral bij indoorwedstrijden in Gent en Dortmund verschijnen veel Nederlanders aan de start. Eigenlijk ligt er maar één weekend per jaar een indoor 200 meter rondbaan in Nederland, namelijk in Zuidbroek. En het is voor de studenten dus dringen geblazen om daar een eigen kampioenschap te kunnen organiseren. Zo wordt ook het NK in Gent gehouden. Maar er zijn ook een aantal kleinere indoorlocaties vlak over de grens, waarvan Münster er één is. Zeker sinds de introductie van de Euro, maakt het natuurlijk weinig meer uit of zo'n hal nou net in Nederland of net over de grens ligt. Maar het is wel frustrerend om die kleinere locaties in Duitsland te zien. Want vaak liggen er prima banen in een simpele hal, waardoor het geheel geen enorme financiële middelen vergt. Dit in tegenstelling tot Nederland waar in Apeldoorn miljoenen moeten worden geïnvesteerd om een prestigieus indoorcentrum te bouwen. En het is ook maar de vraag of een evenement als het NSK Indoor Atletiek ooit de huurprijs van zo'n accomodatie zal kunnen betalen.


Hoewel ook het NSK Indoor Atletiek aan professionaliteit wint: de atletiekvereniging Kronos is ervaren in het goed organiseren van NSK's en de organisatie heeft belangrijke steun van zijn hoofdsponsor Eurosport. Deze televisiezender zal het evenement weliswaar niet uitzenden, maar wil middels het NSK Nederlandse (student)atleten wijzen op de goede atletiekprogrammering op deze zender, met name met het oog op het WK Indoor Atletiek dat begin maart 2004 door Eurosport wordt uitgezonden.


Hoewel het NSK net als het NK nu dus uitwijkt naar het buitenland, hebben deze beide kampioenschappen hun eigen karakter. Het NK is vooral een topwedstrijd waar de Nederlandse (sub)top zich probeert te kwalificeren voor andere grote wedstrijden en kampioenschappen. Hoewel ook steeds meer studenten tot deze (sub)top behoren, vind je op het NSK ook een grote groep studentatleten die zeker zo grote waarde hechten aan de vriendschappen, gezelligheid en sfeer. Organisatorisch is er dus nog heel wat werk te verrichten voor de organisatie commissie. Want naast alle wedstrijdtechnische zaken die in Duitsland moeten worden geregeld, wordt er ook gewerkt aan een vloeiend transport van de studentatleten naar Duitsland, overnachtingsmogelijkheden en een feest. Maar de organisatie ziet dit als een uitdaging en denkt ook dat samenwerking over de grens steeds makkelijker en laagdrempeliger wordt. Hoewel het voor zo'n eerste keer natuurlijk wel wat meer moeite kost om alle contacten te leggen. Maar daarom hoopt de organisatie ook dat de wedstrijd een paar jaren in Münster kan worden gehouden. Totdat de indoorhal in Apeldoorn gereed is... en dat kan nog even duren.





Ingezonden persbericht