Ingezonden persbericht


WIJNINFO.NL NIEUWS

Winnaar Challenge Côtes du Rhône

Persbericht

Rotterdam, 28 januari 2004

Winnaar Challenge Côtes du Rhône 2004:
Leendert-Jan Klap van de Hoge Hotelschool Den Haag

Afgelopen maandag 26 januari werd de nationale finale van Challenge Côtes du Rhône gehouden. Elf leerlingen van verschillende ROC's, Hoge en Middelbare Hotelscholen in Nederland streden om de finaleplaats.

Een spannende finale
De jury was het unaniem eens. In de finale zaten drie leerlingen die op alle onderdelen zeer goed presteerden. Echter, er kan maar één de winnaar zijn. Als beste leerling sommelier eindigde Leendert-Jan Klap van de Hoge Hotelschool Den Haag. Hij kreeg een wijnkaraf,

6 kristallen wijnglazen van Arcoroc, 6 flessen Rhône wijn en een zeer luxe kurkentrekker van Screwpull. Met 1,5 punt minder eindigde Christian van Staveren van het Deltion College te Zwolle als tweede en

Robert van Wieren van Scholen Gemeenschap de Rooi Pannen werd derde.

Goed gastheerschap is een vak
Naast het beantwoorden van vragen van de jury en het omschrijven en herkennen van twee wijnen, moest de kandidaat een fles wijn presenteren aan drie gasten in een gespeelde restaurantsituatie. Omdat goed gastheerschap minstens zo belangrijk is als theoretische kennis, werden de kandidaten ook op dit onderdeel beoordeeld. De gasten waren getraind in het stellen van vervelende vragen aan de gastheer. De jury beoordeelde de reactie van de kandidaat.

De deskundige jury bestond uit: Lucette Faber (oud-voorzitter van het Nederlands Gilde voor Sommeliers en wijnschrijftser), Martin Wolvers (sommelier Restaurant de Heeren van Harinxma, Landgoed Lauswolt) en Hilly Bloemert, (gastvrouw Restaurant de Oude Schouw).

Het middagprogramma werd afgesloten met een interessante proeverij van 18 verschillende wijnen uit de Vacqueyras, onder bezielende begeleiding van Christophe Galon, directeur van de appellation Vacqueyras.

Internationale finale
Op 17 mei 2004 zal Leendert-Jan Klap tijdens de internationale finale, Nederland vertegenwoordigen tegenover leerling sommeliers uit Europa en Canada. Zij zullen strijden voor de eer en de titel van beste internationale leerling sommelier en voor de Trophée Côtes du Rhône. De uiteindelijke winnaar wint een reis voor twee personen naar het Rhônegebied.

(