Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 29 januari 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Conflicthantering op school: Joop Westerweelschool diplomeert leerlingen als mediator

Stadsdeelwethouder Mirjam Smeels (onderwijs) is vol lof over de lesmethode 'Vreedzame School' die alle kinderen leert zelf conflicten op te lossen met medeleerlingen of met docenten. De Joop Westerweelschool is de enige school in Amsterdam die deze methode hanteert. Volgende week dinsdag krijgen de eerste leerlingen het diploma mediator. Smeels verdiepte zich onlangs in de methode tijdens haar werkbezoek aan basisschool Joop Westerweel. In de les die zij heeft meegemaakt, leerden kinderen het verschil tussen elkaar helpen en elkaar corrigeren. De Westerweelschool, die onder meer ook erg actief is om zij-instromende docenten op te leiden, neemt welbewust alle kinderen op als leerling, ook als zij op andere scholen zijn afgewezen. Bijna alle tweehonderd leerlingen hebben ouders die afkomstig zijn uit andere landen, meestal uit lager opgeleide milieus. Veel leerlingen worden groot in één oudergezinnen.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892702

Subsidies Beter Verbeteren: hoog Baarsjesaandeel

De Baarsjes heeft hoog gescoord bij de subsidieaanvragen Beter Verbeteren om op de voorgevels van woningen de oorspronkelijke detaillering terug te brengen. Het gaat bij deze welstandssubsidie om woningen uit de negentiende eeuw of uit de jaren 1920-1940. Sinds 1999 hebben ongeveer 450 Amsterdamse panden (ruim 1800 woningen), verspreid over negen stadsdelen, subsidie gekregen voor Beter Verbeteren. Daarvan staan maar liefst 170 panden (bijna 700 woningen) in De Baarsjes.

Informatie: Wim de Graaf, telefoon 020-5892512

Conferentie huisbezoeken Orteliusbuurt Noord

De verhoogde inzet voor taallessen en schuldhulpverlening bij de begroting 2004 is een goede keuze geweest, concludeert stadsdeelwethouder Henk Boes (schuldhulpverlening) tijdens de recente conferentie over huisbezoeken in de Orteliusbuurt Noord. Ruim 220 bewoners die volgens een nieuwe methode huis-aan-huis door consulenten namens het stadsdeel zijn bezocht, hebben vooral behoefte aan taallessen, schuldhulpverlening, assistentie van een medewerker volkshuisvesting en controle op de kwaliteit van hun huis door Bouw- en Woning Toezicht (BWT). De consulent van het stadsdeel heeft hen doorverwezen naar de hulpinstanties; uit zichzelf hadden zij tot dusver nog geen stappen ondernomen.

Informatie: Marianne van den Berg, telefoon 020-5892727

Algemene informatie: Joke Padmos, hoofd Communicatie, telefoon 06-20541756