Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 02/02/2004


---

Symposium op dag tegen vrouwenbesnijdenis

De wetenschapswinkel VU organiseert samen met onder andere Defence for Children International Nederland een symposium ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Vrouwenbesnijdenis: op vrijdag 6 februari. De Wetenschapswinkel heeft samen met Anke van der Kwaak van de afdeling Gezondheidszorg en cultuur van het VU medisch centrum een multidisciplinair onderzoek door negen studenten naar psychologische, juridische, medische en sociologische aspecten van het onderwerp gecoördineerd. Op het symposium presenteren ze de bundel Van verzwegen pijn naar stil verdriet" Visies op vrouwenbesnijdenis en verandering, met thematische verdiepingen en visies van de studenten. Van der Kwaak presenteert ook het rapport Strategieën ter voorkomen van besnijdenis bij meisjes, een onderzoek in opdracht van Sociale Zaken.

Van de negen studenten die het Wetenschapswinkelonderzoek uitvoerden, richtten zich er vijf op de Somalische gemeenschap in Nederland: wat zijn de psychologische gevolgen, wat betekent vrouwenbesnijdenis voor je identiteit? Twee geneeskundestudenten onderzochten de medische gevolgen, een rechtenstudent bestudeerde het islamitisch recht. Een studente gaat nog onderzoek doen naar West-Afrikanen en vrouwenbesnijdenis in Nederland, maar schreef al een stuk in de bundel.

Vorig jaar werd 6 februari in Addis Abeba tijdens een conferentie van het Inter African Committee uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Vrouwenbesnijdenis. Doel: het uitbannen van alle vormen van genitale verminking van meisjes en vrouwen vóór 2010. Bij de conferentie zegden delegaties uit dertig verschillende Afrikaanse landen toe zich hiervoor in te zullen zetten.

De diepgewortelde culturele traditie van meisjesbesnijdenis die met name in veel Afrikaanse landen voorkomt, is in strijd met de universele rechten van de mens en meer specifiek de rechten van de vrouw en de rechten van het kind. Meisjes en vrouwen die een besnijdenis hebben ondergaan kunnen hun hele leven last houden van soms zeer zware lichamelijke en psychische klachten. Door de komst van immigranten en vluchtelingen uit Afrika hebben Nederland en andere West Europese landen ook te maken gekregen met deze traditie. Toch staat het laag op de internationale en nationale agenda: het uitbannen ervan staat bijvoorbeeld niet in de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Ook mist het onderwerp op de agenda van de Nederlandse politiek.