"Childoscope" to Romano Prodi in the prese nce of the Queen
Mime-Version: 1.0

Time : 4:17:35 PM
Date : Thursday, February 05, 2004
Sender Name: Child Focus

Child Focus en de Universiteit Gent overhandigen in aanwezigheid van de Koningin officieel "Childoscope" aan Romano Prodi

Brussel, 5 februari 2004

Op 6 februari brengen de Koningin, Erevoorzitster van Child Focus en Romano Prodi, Voorzitter van de Europese Commissie een bezoek aan het Centrum. Ter gelegenheid van dit bezoek zullen Child Focus en de Universiteit Gent een rapport overmaken aan R.Prodi dat werd opgesteld in opdracht van de Europese Commissie en onder de naam "Childoscope" bedoeld is als instrument voor de promotie van een geïntegreerd Europees beleid betreffende vermiste en seksueel uitgebuite kinderen.

De strijd tegen de verdwijning en de seksuele uitbuiting van kinderen is de jongste jaren een belangrijke prioriteit geworden voor de Europese Unie. Onder het voorzitterschap van België heeft de Raad van de Europese Unie in september 2001 een resolutie aanvaard betreffende de bijdrage van maatschappelijke organisaties bij het opsporen van verdwenen of seksueel uitgebuite kinderen.

In opdracht van de Europese Commissie hebben Child Focus en IRCP (Institute for International Research on Criminal Policy, Universiteit Gent) hun krachten gebundeld om hierover in 2003 een studie te verwezenlijken. Deze studie omvat, onder de noemer "Childoscope", drie delen :

- het aantal vermiste en seksueel uitgebuite kinderen in de 15 lidstaten ;

- het bestaan, de rol en de structuren van 241 maatschappelijke organisaties in de 15 lidstaten en in 4 kandidaat-lidstaten (Tsjechische Republiek, Hongarije, Polen en Roemenië) die zich actief bezig houden met vermiste of seksueel uitgebuite
kinderen ;

- en de wettelijke basis die gecreëerd moet worden om de samenwerking van niet gouvernementele organisaties met de bevoegde autoriteiten ( bescherming vertrouwelijke informatie, strafrechtelijke procedures,...) te bevorderen.

Voor de praktische uitvoering van deze studie werd een beroep gedaan op academici en vertegenwoordigers van niet gouvernementele organisaties, politie en justitie.

Naar aanleiding van de overhandiging van "Childoscope" aan de Voorzitter van de Commissie hebben Child Focus en IRCP een aantal aanbevelingen geformuleerd :

- de oprichting of aanduiding in elk land van de Unie van een Centrum voor de inzameling en analyse van gegevens over vermiste en seksueel uitgebuite kinderen - op basis van een gestandaardiseerde lange termijn methodologie - evenals de centralisatie ervan door een Europees Centrum om het beleid op Europees niveau te kunnen voeden ;
- het vrijmaken van fondsen om de "Directory of civil society organisations" bij te werken en aan te vullen, m.a.w. om van de site www.childoscope.net een dynamisch, interactief instrument te maken ;
- de promotie van de samenwerking tussen privé organisaties en de overheid op basis van het door Child Focus en IRCP ontwikkelde model van samenwerkingsprotocol bij de betrokken actoren in elk land van de Unie ;

- het vrijmaken van fondsen voor de oprichting van operationele centra in Europa die beantwoorden aan een aantal criteria die ondermeer betrekking hebben op de kwaliteit van de dienstverlening, de opleidingsgraad en vorming van de medewerkers en de permanente beschikbaarheid via een gratis noodnummer.

Child Focus en IRCP hopen dat "Childoscope" voor de Europese Commissie de aanzet zal vormen om van de theorie over te stappen naar de praktijk en haar fondsen ook in die zin aan te wenden.

Informatie voor de pers :

Child Focus :
Isabelle MARNEFFE : 02/475 44 60 isabelle.marneffe@childfocus.org

Universiteit Gent - IRCP:
Prof. Gert VERMEULEN : 09/264 69 43 Gert.Vermeulen@Ugent.be

Afspraak voor de pers :
10u30 bij Child Focus, 292 Houba-de Strooperlaan, 1020 Brussel.