Time : 11:37:48 AM
Date : Friday, February 06, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: gunstige tendensen bevestigen inspanningen van de landbouwsector

In de aanloop naar zijn deelname aan Agribex 2004 vestigt het Voedselagentschap de aandacht op een aantal gunstige evoluties in de landbouwsector die een gevolg zijn van de grote inspanningen die de voorbije jaren werden verricht door deze sector.

Antibioticaresidu's

Er is een duidelijk neerwaartse tendens van de aanwezigheid van residu's in vlees van runderen, schapen en varkens. Antibiotica in melk ondergaat reeds langer een monitoring. De grootste resultaten werden vroeger behaald maar zelfs in deze sector boekt men nog vooruitgang. Deze bevindingen zijn grafisch uitgebeeld in het bestand in bijlage.
Deze resultaten sluiten aan bij de gunstige trends die reeds voorheen werden vastgesteld in de groenten- en fruitsector op het vlak van residu's van gewasbeschermingsmiddelen. Alhoewel de iets minder goede resultaten op dit vlak in 2002 bewijzen dat een permanente waakzaamheid noodzakelijk is.

BSE-problematiek

Meerdere maatregelen hebben toegedragen tot het terugdringen van het aantal BSE-gevallen.
Ter herinnering: sinds begin 2001 worden alle geslachte runderen ouder dan 30 maand getest op BSE en sowieso wordt bij alle geslachte runderen (en trouwens ook bij schapen en geiten) het gespecificeerd risicomateriaal verwijderd. Dit zijn de organen zoals hersenen en ruggenmerg die mogelijks prionen, die BSE veroorzaken, bevatten. Maar de voor de veehouder belangrijkste maatregel is het uitsluiten van beendermeel uit het veevoeder. Het is deze maatregel in het bijzonder die op termijn nieuwe BSE-gevallen moet voorkomen. Het aantal geteste dieren en de resultaten zijn steeds raadpleegbaar op de website van het Voedselagentschap www.favv.be . In bijlage geven wij alvast een beeld van de evolutie sinds 2001.

Tuberculose en Brucellose

Deze beide ziekten zijn zoönosen en vormen een bedreiging voor de volksgezondheid aangezien deze hetzij via de omgang met dieren hetzij via de consumptie van dierlijke producten zoals melk, konden leiden tot de ziekte bij de mens. Ons land heeft een lange traditie van bestrijding van deze twee ziekten. Bekroning van het werk was het feit dat sinds 25 juni 2003 België officieel vrij werd verklaard van Brucellose en Tuberculose. Het bekomen van dit statuut is een belangrijke vereiste voor het vrije handelsverkeer en de export van levend rundvee, rundvleesproducten en zuivelproducten. Het levert tevens de veehouders eveneens een reeks vereenvoudigingen op. Ook voor deze twee ziekten geven wij de evolutie grafisch weer.

Het Voedselagentschap zal zijn controleprogramma's verder verfijnen om zo te komen tot een nog oordeelkundiger gebruik van antibiotica en een verdere terugdringing van de dierziekten en zoönosen.

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de Franstalige pers: renaud klee 0476 543 198

URL: http://www.wavfh.be