Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 6 februari 2004

Geachte Redactie ,

Onderzoek Heliview: groeimarkt voor Wireless Lan toepassingen in 2004

Momenteel maakt zo'n 6% van de organisaties in Nederland gebruik van WLAN-toepassingen. Dit betreft toegang tot het bedrijfsnetwerk zowel op of rond een vestiging (bijvoorbeeld op basis van WiFi access points) ofwel op afstand via bijvoorbeeld het GSM- of GPRS-netwerk. Naar verwachting zal de gebruiksgraad eind 2004 op 8% uitkomen. Vooral handel en onderwijs zijn potentiële groeisegmenten.

Eerste best practices zijn zichtbaar op bedrijfslocaties Organisaties met toepassingen op vestigingslocaties, dit veelal in de vorm van mobiele werkplekken en continue netwerkconnectie in vergaderzalen, etc, lijken zeer tevreden. Zowel de beveiliging, als de kosten voor onderhoud en beheer, alsmede de stabiliteit van de verbinding scoren gemiddeld een 8 of hoger.

Ruim 8% van de draadloze bedrijfsnetwerken ook op afstand toegankelijk Bij WLAN-toepassingen op afstand, worden vooral mobiele telecomnetwerken gebruikt. Werknemers hebben vooral toegang via laptops (80%) en mobiele telefoons of PDA's (6%). Het onderscheid tussen smartphones en PDA's is in de markt echter niet altijd even duidelijk. In de laptopmarkt is HP na het samengaan met Compaq veruit marktleider met 34%, gevolgd door Dell met 24%. In de PDA markt heeft HP tevens een marktleiderschap, na jaren van dominantie door Palm.

E-mail is de kritische functionaliteit, bedrijfsapplicaties volgen Bij bijna 97% van de WLAN-toepassingen is de bedrijfsemailomgeving toegankelijk. Groei zit vooral in overige groupware-toepassingen zoals To Do Lists en agenda's. Ook zien we een verwachte stijging in het gebruik van CRM-applicaties in 2004. Het mobiel inzichtelijk hebben van (actuele) klantinformatie op locatie voor bijvoorbeeld salespersoneel of servicemedewerkers blijkt meer en meer belangrijk. Ook zal men ERP-systemen mobiel meer ontsluiten van 16% nu naar 25% eind 2004.

GSM netwerk nog altijd het meest gebruikt voor mobiele datatoepassingen Het op afstand kunnen inloggen op het bedrijfsnetwerk vindt in bijna 48% van de gevallen plaats via het GSM-netwerk en eind 2004 naar verwachting in ruim 61% van de gevallen. Ook het gebruik van GPRS stijgt. De komst van UMTS-toepassingen zal ongetwijfeld een extra impuls geven aan het op afstand (maar ook op bedrijfslocaties) ontsluiten van bedrijfsinformatie. Verder blijkt dat van de bedrijven die op afstand toegang bieden, dit in 5% van de gevallen via openbare WiFi-hotspots doen. De verwachting is dat dit volgend jaar in 10% van de gevallen gebeurt. Er is dus sprake van een duidelijke groei, dit naar verwachting mede ingegeven door het toenemende aantal publieke hotspots in Nederland.

Van een concrete concurrentie tussen technieken is dus nauwelijks sprake, zowel toegang via telecomnetwerken als hotspots vertonen groei in 2004. Vincent de Pooter, Senior Analist binnen Heliview verwacht dat dergelijke technologieën naast elkaar zullen fungeren en ondersteunend zullen zijn en het mogelijk maken om anytime, anyplace mobiele datacommunicatie mogelijk te maken.