Gemeente Amsterdam

Hoe Servische jongeren een dictator verjagen
Verlengd 25 april in het Verzetsmuseum
6 februari 2004 - Johanneke Helmers

Het is ruim drie jaar geleden dat Slobodan Milosevic na massale demonstraties moest toegeven dat hij de verkiezingen verloren had: de revolutie in Servië was een feit. HE'S FINISHED vertelt het verhaal van de gangmakers van deze revolutie, de jongeren van de Servische verzetsbeweging OTPOR en geeft een inspirerend beeld van hun geweldloze, vaak ludieke en creatieve acties.

He's finished

Wat doe je als je opgroeit in een land dat wordt geregeerd door Slobodan Milosevic? Als je ouders alle hoop hebben opgegeven na twaalf jaar oorlog, bombardementen, corruptie en crisis ...

Verzet

OTPOR (= verzet) is het antwoord van Servische jongeren. De organisatie presenteerde zich als een structuurloze beweging van geweldloze jongeren die met ludieke acties hun onvrede kenbaar maakten. Van 1998 tot 2000 voerden zij een geweldloze strijd tegen het regime Milosevic. Hun leus was: He's finished (het is met hem gedaan). De internationale gemeenschap besteedde in de eerste jaren weinig aandacht aan OTPOR. Het werd ondenkbaar geacht dat ongewapende jongeren een bedreiging konden vormen voor de gevestigde macht. Maar de aanhang en invloed van OTPOR nam toe, en daarmee de repressie door de Servische overheid. OTPOR wist de angst en apathie van de bevolking te doorbreken, en dat maakte een doorbraak mogelijk. Slobodan Milosevic verloor de verkiezingen van 24 september 2000, maar legde de uitslag naast zich neer. De oppositiepartijen en OTPOR organiseerden demonstraties en na een massale mars op Belgrado kwam Milosevic op 5 oktober uiteindelijk ten val.

© Gemeente Amsterdam