European Commission

IP/04/175

Brussel, 6 februari 2004

De Commissie geeft het groene licht voor de overname van het Poolse staalbedrijf PHS door de LNM-groep

De Europese Commissie heeft op grond van de concentratieverordening het internationale staalbedrijf LNM de toestemming gegeven tot overname van het Poolse staalbedrijf Polish Polskie Huty Staly SA (PHS), dat in handen is van de staat. Deze operatie geeft geen aanleiding tot problemen op het gebied van concurrentie, aangezien de betrokken markt gekenmerkt wordt door een aantal sterkere concurrenten, zoals Arcelor, Corus en Thyssenkrupp.

LNM Holdings heeft op 22 december bij de Europese Commissie het voornemen aangemeld om Polskie Huty Stali SA (PHS), een Pools staalbedrijf dat is ontstaan uit de fusie van vier Poolse staalbedrijven en in handen is van de staat, over te nemen. Deze operatie vindt plaats in het kader van de herstructuring en privatisering van de Poolse ijzer- en staalindustrie.

LNM is gevestigd op de Nederlandse Antillen en is eigendom van Richmond Investments Holdings Ltd., waarvan het hoofdkantoor zich bevindt op de Britse Maagdeneilanden. Richmond Investments is eigendom van de zakenman Lakshmi Mittal en zijn familie. LNM produceert ijzererts en (half) afgewerkt staal. Het bedrijf heeft geïntegreerde staalfabrieken in Algerije, Kazachstan, Roemenië en de Tsjechische Republiek.

Overeenkomstig de bepalingen van de overeenkomst tussen LNM en de Poolse staat, zal LNM in totaal 62,2% van de aandelen van PHS overnemen. Hierdoor krijgt LNM volledige zeggenschap over het bedrijf.

De Commissie heeft onderzocht welke invloed deze operatie zal hebben op de markt voor half afgewerkte en afgewerkte staalproducten, waarop ook PHS actief is. Zij kwam tot het besluit dat er geen problemen zijn op het gebied van concurrentie omdat het gezamenlijke marktaandeel voor alle relevante producten in de Europese Economische Ruimte^(1) , waar een aantal grote bedrijven, zoals Arcelor, ThyssenKrupp en Corus werkzaam zijn, kleiner is dan 20 %. LNM/PHS zal de vijfde grootste producent van half afgewerkte staalproducten zijn in Europa.

De Commissie is bevoegd om deze operatie te beoordelen aangezien de bedrijven een aanzienlijke omzet(2)
halen in de Europese Economische Ruimte.

Zij kan echter enkel onderzoeken wat de gevolgen van de operatie zouden zijn in de EER en niet in Polen of een van de andere landen die op 1 mei van dit jaar tot de Europese Unie toetreden. Dat wordt overgelaten aan de toetredende landen.

Vanaf mei 2004 zal de Commissie onderzoeken wat de gevolgen zijn van fusies en overnames voor 450 miljoen consumenten in 25 Europese landen.

(1)
De Europese Economische Ruimte bestaat uit de 15 lidstaten van de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

(2)
De Commissie is bevoegd voor fusies en overnames van ondernemingen die samen een wereldwijde omzet halen van meer dan 5 miljoen euro en elk apart een verkoop realiseren in de EER van ten minste 250 miljoen euro.