De Unie


Atos Origin - Overleg levert weer niets op

6 februari 2004 - De Unie heeft geprobeerd in overleg met de directie van ATOS Origin de gesprekken te wijzigen in echte onderhandelingen waarbij alle aspecten van de arbeidsvoorwaarden aan de orde kunnen komen. Dit is echter niet gelukt.

Geen overeenstemming in septemberoverleg
Op vrijdag 9 en woensdag 28 januari hebben de directie van Atos Origin, de vakbonden en de OR hun overleg over de salarisontwikkeling 2004 (het septemberoverleg) voortgezet. Zoals u weet zit de CAO Atos Origin helaas zo in elkaar dat we over de salarisontwikkeling met elkaar van gedachten wisselen, maar dat de directie daarna bevoegd is haar eigen beslissing te nemen. We hebben geprobeerd dat in de CAO 2002-2003 te wijzigen in echte onderhandelingen waarbij alle aspecten van de arbeidsvoorwaarden aan de orde kunnen komen, maar dat is niet gelukt. Er heeft dus weer apart septemberoverleg plaatsgevonden.

Loonontwikkeling 2004, de inzet van uw directie Tot januari kon Atos Origin Nederland nog niets zeggen over de salarisontwikkeling 2004 omdat Parijs nog geen budget had vastgesteld. Wel heeft de directie eind 2003 aangegeven de pensioenpremie graag met een extra 1% bovenop de al in 2000 afgesproken 0,5% te willen verhogen. Dit in verband met de snel oplopende hoogte van de pensioenpremie die het bedrijf er al toe verplicht heeft om forse stortingen in het pensioenfonds toe te zeggen. De directie vindt dat ook de werknemers daarvan een deel moeten dragen.

Wat speelt er?
In januari is in Parijs het budget voor extra salaris vastgesteld en is de directie op basis van dit budget (1,5 % extra in 2004) met ons gaan praten. Bij het overleg over het inkomen is het voor ons duidelijk dat we naar het geheel moeten kijken. Aan de ene kant staat de extra pensioenpremie, aan de ander kant extra salaris. Wat blijft er voor u onder de streep over? De directie vindt, dat de pensioenpremie apart zou moeten worden beschouwd. Door de agendering van de pensioenpremie diende zich in het septemberoverleg 2003/04 nog een ander aspect aan. Een eventuele extra verhoging van de pensioenpremie in 2004 heeft onze instemming nodig, extra salaris voor u in 2004 wordt, als we er in het overleg niet uitkomen, nog altijd eenzijdig door uw directie vastgesteld.

Het gesprek
Het bleek dat voor Atos Origin het vastgestelde budget niet ter discussie staat. Op basis van dit budget wil de directie de huidige oriëntatietabel blijven toepassen met voldoende differentiatie om zo medewerkers die nog ver van hun eindpunt zitten en/of bovengemiddeld presteren een hogere salarisverhoging te kunnen geven. De directie heeft nog twee prioriteiten. Uw manager zou ondanks het beperkte budget de mogelijkheid moeten behouden om binnen een beoordelingscategorie (3-5) te differentiëren in uw salarisstijging. Verder zou de toekomstige verdeling van de pensioenpremie 45 % voor de werknemer en 55% voor de werkgever moeten worden. Vakbonden en OR streven daarentegen naar meer zekerheid bij uw salarisontwikkeling. Zeker volgens de vakbonden zou een beoordeling daarom rechtstreeks gekoppeld moeten zijn aan een vastgestelde salarisstijging en ligt verdergaande mogelijkheid tot differentiatie dan de bestaande niet voor de hand. Een noodzakelijke afspraak over de verdeling van de pensioenpremie is met ons best te maken, maar dan wel als onderdeel van een breder akkoord over de arbeidsvoorwaarden.

Het resultaat
We zijn er niet uitgekomen. De directie heeft in onze ogen blijkbaar te weinig budget tot haar beschikking om de loonontwikkeling 2004 zo te laten zijn dat de extra verhoging van de pensioenpremie voldoende opgevangen kan worden. De facto kwam het er uiteindelijk op neer dat iemand een minimale verhoging van 0,5 % bij goed ( 3) zou krijgen en anderen meer. Wel moet iedereen dan in 2004 1% meer pensioenpremie over het middelloon-deel gaan betalen dan in 2003. (0,5 % al in 2000 overeengekomen + 0,5% extra in 2004). De banden blijven hierbij ongewijzigd.
De voorgestelde salarisontwikkeling is volgens de vakbonden en OR niet voldoende om een pensioenstijging boven de al afgesproken pensioenstijging nu aanvaardbaar te achten. We daarom hebben tot teleurstelling van de directie aangegeven nu niet akkoord te kunnen gaan met de extra premiestijging. We hebben beslist wel oog voor de pensioenkosten, maar menen de premiestijging nu niet tegenover u te kunnen verdedigen.

Nog een opmerking over het septemberoverleg. We hebben u tijdens de onderhandelingen over de CAO 2003 beloofd aan te geven of dit overleg door de directie daadwerkelijk serieus wordt genomen. We hebben de indruk dat dit deze keer het geval is. Het verzoek om een extra verhoging van de pensioenpremie heeft de zaak wel extra gecompliceerd gemaakt.
De huidige gang van zaken maakt voorts weer duidelijk dat het septemberoverleg, waarbij we - buiten het verband van het totale pakket arbeidsvoorwaarden - wel over salaris praten, maar zonder volwaardige onderhandelingspositie, een onwenselijke situatie is.

Wat nu?
Atos Origin zal nu waarschijnlijk haar eigen lijn trekken wat betreft de salarisontwikkeling. Dit is dus ook mogelijk volgens de regeling in de huidige CAO.
De CAO onderhandelingen 2004 zullen binnen niet al te lange tijd starten. Zoals we vorig jaar aan u beloofd hebben zullen we weer proberen om in de CAO af te spreken dat we over alle aspecten van uw arbeidsvoorwaarden zullen gaan onderhandelen (tenzij u onverhoopt van mening veranderd blijkt te zijn). We blijven er naar streven over alle onderdelen van uw arbeidsvoorwaarden, w.o. salaris en pensioen, in samenhang te kunnen gaan onderhandelen.

Ik hoop u voldoende ingelicht te hebben. Laten we er samen voor gaan de CAO 2004 tot een succes te maken!

Wouter van Lidth de Jeude
Bestuurder

vrijdag, 6 februari 2004