VVD



6 feb 2004 - Frank de Grave nieuwe voorzitter College tarieven gezondheidszorg (CTG)

VVD Tweede-Kamerlid Frank de Grave wordt met ingang van 1 april 2004 de nieuwe voorzitter van het College tarieven gezondheids-zorg (CTG). Minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft hem in deze functie benoemd. De Grave volgt in deze functie de heer Rob Scheerder op.

Frank de Grave, die tot 1 april kamerlid blijft voor de VVD, vindt zijn nieuwe functie een geweldige uitdaging. VVD fractieleider Jozias van Aartsen is blij voor Frank de Grave dat hij deze functie gaat vervullen. "Ik heb met zeer veel plezier met hem samengewerkt in de afgelopen maanden, overigens ken ik hem langer dan vandaag. Ik vind het jammer dat hij de fractie gaat verlaten. Het is fantastisch voor het CTG dat het zo'n bekwaam en gedreven bestuurder krijgt."

Het CTG is een zelfstandig bestuursorgaan, dat uitvoering geeft aan de Wet tarieven gezondheidszorg (WTG). Het CTG staat voor een belangrijke verandering. Met het oog op de invoering van het nieuwe zorgstelsel, dat gebaseerd zal zijn op gereguleerde marktwerking, zal het CTG worden omgevormd tot de Zorgautoriteit. De Zorgautoriteit zal per 2006 operationeel moeten zijn. Naast het vaststellen van tarieven zal de Zorgautoriteit toezicht houden op het functioneren van (nieuwe) markten binnen de gezondheidszorg.

De heer De Grave zal in zijn functie als voorzitter tevens direct leiding geven aan het veranderingsproces dat het CTG zal ondergaan naar de Zorgautoriteit. Daarbij hoort ook het ontwikkelen van nieuwe instrumenten om als Zorgautoriteit te kunnen ingrijpen bij ongewenste marktontwikkelingen in de gezondheidszorg. De Grave is tevens beoogd voorzitter van de nieuwe Zorgautoriteit.