Dienstenbond CNV

Positief advies over Sociaal Raamplan NDC
05-02-2004

Bij onze mondelinge toelichting op het principe-akkoord voor het Sociaal Raamplan NDC, hebben wij u toegezegd dat er op korte termijn een schriftelijke stemming zou plaatsvinden. Wij hebben u er vervolgens van op de hoogte gesteld dat de schriftelijke stemming is uitgesteld omdat de NVJ-leden in Groningen hadden aangegeven niet in te stemmen met onderdelen van het plan.

Inmiddels heeft overleg plaatsgevonden met alle partijen. Daarbij bleek dat het de redactie in Groningen hoofdzakelijk te doen is om afspraken over de toekomstige koers van het Dagblad van het Noorden. Die koers is echter niet iets waar in het verband van een sociaal plan afspraken over gemaakt kunnen worden.

Afspraken
Uitgangspunt is en blijft dat bij reorganisaties voor alle medewerkers de regelingen in het Sociaal Raamplan worden toegepast. Wel is het mogelijk om bij reorganisaties aanvullende afspraken te maken. Alle partijen kunnen daartoe het initiatief nemen.

Ook de CNV Dienstenbond legt het principe-akkoord met een positief advies aan u voor:

* Het Sociaal Raamplan is grotendeels gelijk aan het eerdere (en positief beoordeelde) Sociaal Plan NAS/Project 21;
* We zijn er in geslaagd een goede ouderenregeling overeind te houden, waar dat tegenwoordig steeds minder mogelijk wordt. De regeling is (in onze ogen) iets rechtvaardiger geworden omdat wordt aangesloten bij de normale VUT/prepensioenuitkering.
* Ontslag van boventalligen is mogelijk na 2 jaar intensieve bemiddeling naar ander werk. Er dient in dat geval echter sprake te zijn van goed onderling overleg en uitzonderlijke situaties. Dat is feitelijk niet anders dan de praktijk van voorgaande Sociale Plannen.

Variabel inkomen
Door leden is aan de orde gesteld dat het mogelijk is dat het variabele inkomen wordt afgebouwd en dat medewerkers daarna met een lager inkomen in de WW belanden. Dat punt is in de sfeer van afspraken uiterst moeilijk op te lossen, omdat voor de WW 6 maanden wordt teruggekeken naar veranderingen in het inkomen. Er is gekozen voor een afkoop van het verlies van variabel inkomen, mocht een WW aanvraag aan de orde komen. Die afkoop bedraagt 70% van het variabele inkomen over 6 maanden. De NDC-directie gaat er overigens vanuit dat een dergelijke situatie zich niet zal voordoen, zoals dat ook de voorgaande jaren niet aan de orde is geweest.

Stemformulier
Onze leden hebben een stemformulier toegestuurd gekregen, waarin u uw mening kunt geven over het principe-akkoord. Wij willen u verzoeken dit formulier voor donderdag 12 februari 2004 aan ons terug te sturen. Zo spoedig mogelijk daarna wordt u op de hoogte gesteld van de uitslag van de stemming.

Vragen?
Voor vragen of op- en aanmerkingen kunt u terecht bij bestuurder Siegbert van der Velde, tel: (0512)583440 of email: s.vandervelde@cnvdibo.nl.