Provincie Limburg

Akkoord over nachtelijke carnavalstreinen en -bussen Gedeputeerde Vestjens: Niet het prijskaartje, maar de veiligheid staat

voorop

De Provincie Limburg en de gemeente Maastricht hebben met NS overeenstemming bereikt over het laten rijden van nachttreinen gedurende de komende carnavalsdagen. De kosten van deze treinen komen voor rekening van de Provincie Limburg, de gemeente Maastricht en NS. Ook de busondernemingen Hermes, Limex en Stadsbus Maastricht laten extra bussen rijden gedurende de nachtelijke uren. Gedeputeerde Mat Vestjens is blij, dat het openbaar vervoer met Carnaval paraat staat om feestvierders naar huis te brengen. De kosten hoeven niet bepalend te zijn voor het al dan niet rijden van het openbaar vervoer. De veiligheid staat voorop, aldus de gedeputeerde die deze week op uitnodiging van Provinciale Staten intensief heeft overlegd met de OV-ondernemingen. Wethouder John Aarts van de gemeente Maastricht onderschrijft deze uitgangspunten van harte en is blij met de realisatie van dit veilig vervoer vanuit Maastricht.

Vorige maand liet NS weten, dit jaar geen nachttreinen te kunnen rijden vanuit Maastricht voor rekening en risico van de spoorvervoerder, omdat NS al jaren bijlegt op de exploitatie van deze treinen. De gemeente Maastricht en de Provincie Limburg hebben nu door een substantiële bijdrage in de kosten de exploitatie voor de komende carnavalsnachten weer mogelijk gemaakt. De bestuurders willen in de komende tijd een structurele oplossing voor het nachtelijk carnavalsvervoer zien te bereiken. De Maastrichtse wethouder John Aarts wijst erop dat ook het economisch belang van Carnaval een extra inspanning rechtvaardigt. Voorwaarde voor een structurele regeling is wel, dat de carnavalsvierders meer dan de afgelopen jaren gebruik gaan maken van het openbaar vervoer en zich onthouden van vervuiling en vandalisme.

Nachttreinen
Van carnavalszondag op maandag en van carnavalsmaandag op dinsdag vertrekken er nachttreinen om 00.30, 01.30, 2.30 en 03.30 uur vanuit Maastricht naar Sittard en Heerlen. Deze treinen stoppen op alle tussengelegen stations. Voor deze treinen gelden de normale treinkaartjes. De kaartjes kunnen ook in de voorverkoop en in de kaartautomaten worden gekocht. NS kondigt de ritten ook aan met posters en omroepberichten op de stations.

Regionale bussen
In verband met de Boetegewoene Boetezitting in Venlo op zaterdag 21 februari versterkt Hermes de dienstregeling op de ochtendritten vanuit Roermond (lijn 77) en Weert (lijn 31) naar Venlo. Na afloop van de Boetegewoene Boetezitting worden op dezelfde lijnen ook extra bussen ingezet voor de terugreis. Op de drie carnavalsdagen rijden er extra bussen van Hermes tussen Venlo en Blerick tussen 18.00 en 24.00 uur. Hermes verzorgt extra nachtbussen op het traject Maastricht-Vaals (lijn 82) gedurende vier Carnavalsnachten: zaterdag tot en met dinsdag. De bussen vertrekken om 01.15 en 02.15 uur vanaf de Markt. Limex verzorgt gedurende vier nachten extra nachtritten van lijn 158 vanaf het Maastrichtse station via de Markt naar Valkenburg. Vertrek vanaf de Markt is om 01.00 en 02.00 uur. Op maandag en dinsdagnacht bovendien om 03.00 uur.
Voor de nachtbussen van Hermes en Limex geldt een speciaal tarief. Kaartjes zijn te koop in de bus.

Stadsbussen
Ook Stadsbus Maastricht laat nachtbussen rijden vanaf de Markt via vijf stadslijnen naar de buitenwijken. Aansluitend aan de avonddienstregeling vertrekken de nachtbussen vanaf de Markt tot uiterlijk 03.15 uur (zaterdagnacht tot en met maandagnacht). Op dinsdagnacht vertrekken de laatste bussen om 02.15 uur. Voor de nachtritten geldt een speciaal tarief. Stadsbus Maastricht maakt het gebruik van deze carnavalsborrelbussen aantrekkelijk via een vierdaagse Nachböspas. Voor de reizigers verzorgt Stadsbus Maastricht een speciale folder met de carnavalsdienstregeling.

6-2-2004 14:56