Dienstenbond CNV

CAO overleg FloraHolland nog zonder resultaat
05-02-2004

Op woensdag 4 februari jongstleden heeft er overleg plaatsgevonden om tot een nieuwe CAO te komen. CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten hebben met de directie van FloraHolland de voorstellen nog eens nagelopen en vastgesteld wat de lastige onderwerpen zijn. Deze onderwerpen overziend, lijkt het erop dat het nog erg lastig kan worden om tot een akkoord te komen.

FloraHolland wil:

*Niets in de lonen, geen automatische prijscompensatie voor 2003.
*Zieke werknemers in het eerste jaar 85% en het 2e ziektejaar 70% betalen voor mensen die na 1 januari 2004 ziek worden.
*Onregelmatigheids-, meeruren- en overwerkregeling voor alle vestigingen nu invoeren.

*De rekening van de pensioenregeling die op 1 januari 2004 is ingevoerd als CAO-kosten bij u neerleggen. Dit is 0,7% van de loonsom. Ook toekomstige kosten wil men bij de bonden, dus bij u, op het bordje leggen.

*De pensioengevendheid van de toeslagen niet accepteren.

Van vakbondszijde is aangegeven dat er een CAO moet komen met onder andere:

*Looptijd van 1 januari 2003 tot 31 december 2004.
*Prijscompensatie over 2003.

*Over 2004 ook loonaanpassing rekeninghoudend met het centraal akkoord.

*Onregelmatigheids-, meeruren- en overwerkregeling nu niet invoeren en inhoudelijke bezwaren zien te regelen in de loop van het jaar.

Pensioenregeling
Vervolgens hebben CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten de rekening van de pensioenregeling afgewezen, omdat de pensioenen niet inhoudelijk met ons zijn onderhandeld. De leden van CNV Dienstenbond hebben hierover niet kunnen oordelen, en dus ook niet over de kosten ervan. De verslechteringsvoorstellen van de directie van FloraHolland (bijvoorbeeld de betaling bij ziekte, voorstel voor toeslagen) wijzen wij af. Inhoudelijk zegt FloraHolland dat er niemand op achteruit zou gaan als gevolg van de fusie. Hierover denken veel mensen inmiddels, zoals in Rijnsburg, wel iets anders.

Verslechteringen
Duidelijk is dat FloraHolland een andere koers in arbeidsvoorwaarden wil. De personeelskosten vindt FloraHolland te hoog en deze CAO moet daar verandering in brengen. Daarom deze keer niks en nog verslechteringen ook. Dat kan echt niet vinden wij als vakbonden.

Op dinsdag 10 februari aanstaande is er vervolgoverleg, de kaderleden van de bonden zijn voor intern beraad dan ook aanwezig. Als bonden hebben wij de directie duidelijk gemaakt dat men met een fatsoenlijk CAO-bod moet komen. De bonden hebben benadrukt dat het goed is om nu eerst een CAO af te sluiten om rust in de onderneming te krijgen en daarna de andere zaken af te spreken.

Dobber
Al met al wordt het nog een hele dobber om goede afspraken te maken. Dat kan alleen maar met leden, nog meer leden. Maak uw ongeorganiseerde collega lid. Wij knokken ook voor hun CAO, zij profiteren daarvan mee. Dan is het toch logisch dat zij ook lid worden? Wijs ze eens op deze site en dat ze zich heel makkelijk kunnen aanmelden.

Vragen?
Heeft u nog vragen en/of opmerkingen, neem dan contact op met bestuurder Fedde Monsma, tel: (023)5670615 of email: f.monsma@cnvdibo.nl.