Vlaamse overheid

Vlaams Landbouwminister Ludo SANNEN wil landbouwers aansporen om een aantal gegevens, die belangrijk zijn voor het onderhoud van het milieu, beter bij te houden. "Dat is goed voor het milieu, maar is minstens even belangrijk voor de landbouwers én voor hun portemonnee," zegt de minister.

Minister Ludo Sannen wil de landbouwers aansporen om na te gaan hoeveel energie, water, meststoffen en sproeistoffen ze gebruiken. "Op basis van dat cijfermateriaal kan een erkend adviesbureau dan raad geven aan de landbouwers om het gebruik daarvan in te perken," zegt de minister. Voor die dienstverlening voorziet hij een subsidie. De landbouwers worden evenwel niet verplicht om deze cijfers bij te houden, het gaat om een vrijblijvend systeem. De Vlaamse regering keurde een besluit ter zake definitief goed.

Voor deze maatregel kreeg Vlaanderen de goedkeuring van Europa. Vandaag loopt de vraag van Vlaanderen voor een Europese cofinanciering van 50% voor het systeem.

De landbouwers kennen al een dergelijk systeem voor economische gegevens. Op basis van die gegevens geven de bedrijfsleidingsdiensten advies. Met dat advies kunnen de landbouwers dan hun bedrijf efficiënter beheren. "De nieuwe regeling, die ik samen met mijn administratie heb uitgedokterd, kan gezien worden als een module die toegevoegd wordt aan het al bestaande systeem," zegt de minister nog.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---