D66

Ruim 200 bezoekers op nieuweledendag

Democraten 66

Karel van Koppen

02-02-2004 - 31 januari: Nieuwe Leden-dag in gebouw Tweede Kamer Sociaal-liberale vernieuwingsagenda D66 trekt veel nieuwe leden Een positief saldo van 1500 nieuwe leden in 2003. Dat is de oogst van een roerig jaar waarin D66 opnieuw regeringsverantwoordelijheid op zich nam. Ruim 200 van deze nieuwe leden maakten zaterdag 31 januari kennis met het politieke handwerk in Den Haag. Stuk voor stuk enthousiaste mensen, voor wie een appél uitgaat van de sociaal-liberale vernieuwingsagenda van D66.

Bureau
De belangstelling voor de Nieuwe Leden-dag in de Tweede Kamer was groot. Binnen vijf dagen was het maximum aantal deelnemers bereikt. Het was dan ook, in de woorden van Gerard Toonen (62) uit Zeist: Een unieke kans om te zien waar de door ons gekozen mensen werken en ook nieuwsgierigheid naar wie er achter die namen zitten. Boris Dittrich ken ik alleen van TV. Nu kan ik hem in het echt zien. Gerard, vanaf de oprichting D66-kiezer, is in 2003 lid geworden omdat hij vindt dat juist nu D66 extra steun nodig heeft.

Gelegenheid om D66-kopstukken te ontmoeten, was er volop. Boris Dittrich, Medy van der Laan, Boris van der Ham, Lousewies van der Laan en Bert Bakker leidden samen met medewerkers van fractie en D66- Service Centrum de nieuwe leden rond door het Kamergebouw en langs de werkplekken van de kamerleden. Bij de aanblik van het met papieren en rapporten bezaaide bureau van Boris Dittrich, riep een deelnemer: Hier wordt gewerkt. Een man naar mijn hart!.

Vernieuwingsagenda
Natuurlijk word je geen lid vanwege het bureau van de fractievoorzitter. Frank Tomasca (18) uit Roden bijvoorbeeld, heeft D66 leren kennen door de lessen moderne geschiedenis op school. Hij is lid geworden omdat kenniseconomie één van de speerpunten is op de vernieuwingsagenda van D66. Boris Dittrich slaagde erin binnen zijn spreektijd van tien minuten enkele hoofdpunten van die agenda gloedvol neer te zetten: Kenniseconomie met meer flexibiliteit, vernieuwing van het onderwijs, sociale zekerheid zonder verstikkende regelgeving en dito uitvoeringsorganen, overheid als servicegerichte medestander, vernieuwing van de overheid op alle niveaus door o.a. een nieuw kiesstelsel en een gekozen burgemeester, uiteraard ook de integratie en Europa Niet: best belangrijk, nee, hartstikke belangrijk! aldus Dittrich.

Coalitie
De vernieuwingsagenda van D66 moet gerealiseerd worden in een coalitie met CDA en VVD. Een aantal D66-ers stapte op vanwege die coalitie. Voor anderen, zoals Frits Göbel (67) uit Amstelveen bijvoorbeeld, D66-stemmer sinds het eerste uur, was het juist reden om lid te worden: Ik vond het moedig! D66 spreekt nieuwe leden aan als partij die wil vernieuwen, die los van dogmas net even anders tegen de dingen aankijkt, die wars is van conservatisme en betutteling. Kan D66, met maar drie leden in het kabinet, zich voldoende profileren? Staatssecretaris Medy van der Laan liet daar geen twijfels over bestaan. En als er één portefeuille is waar je niet moet betuttelen, maar ruimte moet geven, waar creativiteit en innovatie een kans moeten krijgen, is dat natuurlijk de hare: media en cultuur.

Het verschil maken
Via Boris van der Ham en Lousewies van der Laan kregen de nieuwe D66-ers een kijkje in de keuken van kamervragen, moties en amendementen en het zoeken van de daarvoor benodigde kamermeerderheid, in eerste instantie door samenwerking met de coalitiepartners, zonodig met andere partijen. Zolang het maar lukt vernieuwend D66-beleid te realiseren. In het daarna volgende vragenvuur (o.a. het VMBO-onderwijs, het sociale gezicht van D66, de pardonregeling, opheffen van privacy als straf bij een misdaad) lieten zij zien waar D66 het verschil maakt.

Wat dat verschil kan zijn? Hylke Frederix (25) uit Rotterdam, lid sinds medio 2003: Niets is zwart-wit. Aan alles zitten meerdere kanten. Een ondogmatische partij als D66 staat daar open voor en kan daardoor komen tot pragmatische oplossingen. Als brand-manager wil zij dat D66 zich meer in de kijker speelt. Misschien kan ik iets bijdragen aan de volgende verkiezingscampagne.

Europa
D66 voert een permanente campagne. Eerstkomend hoogtepunt zijn de Europese verkiezingen. De nieuwe D66-leden Marjo van de Woerden (31) uit Amsterdam en Onno Jansen (35) uit Sluiskil, zien duidelijk het belang daarvan. Voor Marjo is Misdaadpreventie een van de belangrijke issues van die verkiezingen. Andere partijen koppelen criminaliteit direct aan buitenlanders en creëren vervolgens een wijzij stellingname. D66 doet dat niet. Daarom ben ik lid geworden. Onno kent van nabij het Europese werk van Johanna Boogerd Quaak. Hij woont in een grensstreek en ervaart dagelijks het belang van een goed geregeld Europa.

Twee nieuwe leden die onderschrijven dat Europa hartstikke belangrijk is. Ook voor Europa moet stemmen op D66 het verschil maken. Landelijk Penningmeester Frans van Drimmelen nodigde de nieuwe leden daarom uit 13 maart naar het voorjaarscongres over het programma voor de komende Europese verkiezingen. Wie net als eenderde van de leden - wil meedoen, wil bijdragen aan de meningsvorming is van harte welkom. Vrijwilligers zijn het kapitaal van D66. Zij maken D66 tot wat het is en in de toekomst moet worden.

Trefpunt
Daarom ook was directeur Aletta Hekker uitgenodigd om de nieuwe D66-ers te vertellen wat het Service Centrum voor hen kan doen en de rol van de D66-website als virtueel trefpunt voor mensen, ideeën en meningsvorming over vernieuwend sociaal-liberaal beleid. De ledenaanwas in het afgelopen jaar laat zien dat zon beleid weerklank vindt.