Vlaamse overheid

Voortaan zullen de landen en de regio's in de stroomgebieden van de Maas en de Schelde beter samenwerken om de kwaliteit van het rivierwater op een goed niveau te houden. De landen en gewesten zullen er ook alles aan doen om overstromingsgevaar binnen de perken te houden en om het drinkwater drinkbaar te houden. Dat staat te lezen in twee verdragen die Vlaams minister van Openbare Werken, Gilbert BOSSUYT, milieuminister Ludo SANNEN en Vlaams minister van Buitenlands Beleid Patricia CEYSENS meebrachten naar de regeringstafel. De verdragen werden al voor advies naar de MiNa-Raad, de SERV en de Raad van State gestuurd en moeten nog geratificeerd worden door het Vlaams Parlement.

De nieuwe Maas- en Scheldeverdragen vervangen en verruimen het oude verdrag dat in 1994 in de Franse stad Charleville-Mezières getekend werd. Volgens die verdragen moest alleen de kwaliteit van het water van de hoofdrivieren (Maas en Schelde) aangepakt worden. In de nieuwe akkoorden wordt de basis gelegd voor het waterbeheer voor het hele stroomgebied - hoofdrivier en bijrivieren. "Het gaat ook niet meer alleen over de kwaliteit van het rivierwater," zegt minister Sannen. "Er wordt voor het eerst ook gesproken over voorzorgs- en beschermingsmaatregelen tegen overstromingsgevaar en over de vrijwaring van de drinkwaterbronnen."

"Ik ben blij met deze doorbraak en hoop dat dit een aanzet mag zijn voor het afsluiten van andere belangrijke dossiers met onze Noorderburen zoals de Scheldeverdieping en de IJzeren Rijn," aldus Ceysens. In de nieuwe verdragen is het ook de bedoeling om vlotter en sneller te communiceren met de verschillende landen, bijvoorbeeld in geval van overstromingen. "Om de opmaak van gezamenlijke beheersplannen te coördineren werden in de verdragen de bestaande commissies voor de bescherming van de Maas en van de Schelde omgevormd tot de internationale Scheldecommissie en de internationale Maascommissie," stelt minister Sannen nog.

De IJzervlakte en het Bekken van de Brugse polders, die eigenlijk twee aparte kleinere stroomgebieden zijn, werden opgenomen in het Scheldeverdrag.

Dit alles zal gebeuren in samenwerking met Gilbert Bossuyt, Vlaams minister van Openbare Werken en bevoegd voor de bevaarbare waterwegen.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

persinfo : Tina Verraes, persdienst van minister Bossuyt - tel. 02 553 70 11
e-mail: persdienst.bossuyt@vlaanderen.be

persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. 02 553 12 00
e-mail: persdienst.ceysens@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---