Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
Viss. 2004/397
datum
06-02-2004

onderwerp

Brief LNV inzake Viskweek

TRC 2004/822

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

In mijn brief van 7 juli 2003 inzake de criteria en de te volgen procedure voor toelating van nieuwe vissoorten op de lijst voor productie te houden diersoorten heb ik u toegezegd een nota viskweek in de tweede helft van 2003 te zullen afronden. In bijgevoegde nota 'Viskweek in Nederland, een aanzet voor een nationale agenda ten behoeve van verdere duurzame ontwikkeling van de viskweek' wordt ingegaan op kansen, knelpunten en randvoorwaarden voor viskweek in Nederland. Hiermee geef ik tevens invulling aan de motie-Van den Brand c.s. (28600 XIV, Nr. 74).

datum
06-02-2004

kenmerk
Viss. 2004/397

bijlage

De vangst van vis staat onder druk. Vele bestanden worden op of over het maximum bevist. De wereldvisserijopbrengst heeft al sedert enkele decennia haar maximum bereikt. Tegelijkertijd groeit de vraag naar viseiwit. Viskweek heeft de potentie een belangrijke bijdrage te leveren aan deze mondiaal groeiende vraag. Groei van de viskweek kan tevens de druk op wilde bestanden verminderen en daarmee een bijdrage leveren aan het instandhouden van aquatische ecosystemen. Daarnaast kan viskweek een belangrijke economische impuls geven aan specifieke regionale economieën.

Anderzijds onderken ik ook de maatschappelijke risico's van de viskweek. Bij de intensieve viskweek kunnen zich problemen voordoen op het terrein van dierenwelzijn (huisvesting en dodingsmethoden) en diergeneesmiddelengebruik, analoog aan de problematiek bij de intensieve veehouderij. Gezien de maatschappelijke weerstand tegen de huidige intensieve veehouderij is het van belang potentiële risico's op dit vlak bij de verdere ontwikkeling van de viskweek tijdig in beschouwing te nemen en vergelijkbare problemen te voorkomen. Ook de (eventuele) ontwikkeling van het gebruik van biotechnologie bij viskweek zal ik nauwlettend volgen.

Duurzame ontwikkeling waarbij gezocht wordt naar een goede balans tussen 'people, planet en profit' staat centraal in mijn beleid. Het kabinet verbindt de notie van duurzame ontwikkeling aan een ondersteunende opstelling van de overheid ten opzichte van de burger en ondernemer. Tegelijkertijd doet het kabinet een appèl op de eigen verantwoordelijkheid van burgers, ondernemers, maatschappelijke organisaties en andere overheden.
Vanuit dit uitgangspunt wil ik groei van de viskweek in Nederland mogelijk maken.
Dat betekent enerzijds een faciliterende opstelling richting de sector (wegnemen van onnodige knelpunten en belemmeringen) en anderzijds (vanuit de publieke verantwoordelijkheid van LNV) het stellen van duidelijke randvoorwaarden en het zorgdragen voor handhaving daarvan.

Vanuit bovenstaand perspectief zijn in de bijgevoegde nota de kansen, knelpunten en randvoorwaarden voor een verdere duurzame ontwikkeling van de viskweek geïnventariseerd. Hieruit volgen drie speerpunten voor acties, namelijk het stimuleren van ondernemerschap, het werken aan randvoorwaarden en de verankering daarvan in beleid en onderzoek. Nader overleg met sector- en maatschappelijke organisaties moet uiteindelijk leiden tot een verdere detaillering, prioritering en taakverdeling ten aanzien van de voorgestelde acties. Ik verwacht dat het recent opgerichte 'innovatieplatform aquacultuur' hierbij ook een belangrijke rol zal kunnen spelen. Op basis van dit overleg zal derhalve duidelijk worden welke activiteiten LNV de komende periode zal uitvoeren. Hierover zal ik u te zijner tijd informeren.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
Nota 'Viskweek in Nederland, een aanzet voor een nationale agenda ten behoeve van verdere duurzame ontwikkeling van de viskweek' (PDF-formaat, 125 Kb)

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


PDF-versie van de brief
Viskweek (PDF-formaat, 32 kB)


---