Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2004/358
datum
06-02-2004

onderwerp
Brief St. Wijken en Winnen over begeleiden van agrariërs naar een andere bestemming
TRC 2004/351

bijlagen

Geachte Voorzitter,

De Stichting Wijken en Winnen doet een beroep op de vaste commissie voor LNV om wijkers in de landbouw als sectorale categorie aangemerkt te krijgen en vraagt daarbij EUR 750.000 om de komende twee jaar 250 agrariërs naar een andere bestemming te begeleiden. De vaste commissie voor LNV vraagt een reactie op dit verzoek.

datum
06-02-2004

kenmerk
DL. 2004/358

bijlage

Zoals in haar brief is aangegeven, heeft de stichting de afgelopen jaren in het kader van het Sociaal Economisch Plan (SEP) Veehouderij veehouders begeleid bij bedrijfsbeëindiging. Het SEP startte in 2000 als onderdeel van het flankerend mestbeleid en liep in principe af op 31 december 2002, doch is met één jaar verlengd met het oog op begeleiding in verband met de vogelpest. Vanuit het SEP werden middelen beschikbaar gesteld, onder andere voor begeleiding van beëindigende veehouders, en de stichting vervulde daarbij een functie. Nu het SEP is afgerond vervallen daarmee ook de opdrachten naar de stichting vanuit deze bron. Het SEP wordt op dit moment geëvalueerd en op basis daarvan zal ik me een oordeel vormen of een vergelijkbare aanpak ook voor andere specifieke aanpassingsproblemen in de landbouw wenselijk is.

Inmiddels bestaan voor beëindigende landbouwers mogelijkheden voor begeleiding vanuit het project van Crisis tot Kans, dat vorig jaar is gestart en waarin LTO-advies, DLV, de Telefonische Hulpdienst Agrariërs (THDA) en de Zelforganisatie Bedrijfsbeëindigers (ZOB) samenwerken.

Wat betreft de reïntegratie van ex-agrariërs in het arbeidsproces worden vanuit het departement van SZW de sectorale mogelijkheden die voorheen bestonden, afgebouwd en hebben gemeenten financiële mogelijkheden gekregen voor het inhuren van capaciteit ten behoeve van niet-uitkeringsgerechtigden, waaronder ook ex-landbouwers.

Gemeenten kunnen zelf een keuze maken tussen de bedrijven die daarvoor kunnen worden ingehuurd. De Stichting kan dus zijn bekendheid vergroten bij gemeenten om van daaruit opdrachten te krijgen voor reïntegratie van ex-agrariërs.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Brief St. Wijken en Winnen over begeleiden van agrariërs naar een andere bestemming (PDF-formaat, 30 kB)


---