Johannes Wier Stichting

Uitgeprocedeerde asielzoekers Datum: 07 februari 2004
Onderwerp: Recht op
gezondheidszorg

Te midden van alle protesten tegen het nieuwe uitzettingsbeleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken wil ook de JWS haar stem laten horen. Minister Verdonk besliste onlangs om 26.000 "schrijnende gevallen" geen verblijfstatus toe te kennen, zodat ze binnenkort het land uit moeten worden gezet. Slechts 2300 mensen ontvingen die verblijfsvergunning wel. Onder de 26.000 afgewezen asielzoekers zijn ook gezinnen met kinderen.

De Johannes Wier Stichting steunt de oproep van politieke partijen, VluchtelingenWerk Nederland en andere maatschappelijke organisaties voor een ruimere pardonregeling. Wij vinden dat de mensenrechten van vluchtelingen zoals vastgelegd in internationale verdragen moeten worden beschermd en dat de overheid zich actief in moet zetten om dit gestalte te geven.
Bij die rechten horen het recht op gezondheid, op voedsel, op onderdak, en op een menswaardig bestaan. Vooral kinderen verdienen als kwetsbare groep extra aandacht en bescherming. Ook dit is internationaal vastgelegd in het verdrag van de rechten van het kind. Gezinnen met kinderen zouden daarom het eerst in aanmerking moeten komen voor een aangepaste pardonregeling.

Dit artikel komt van Johannes Wier Stichting - mensenrechten en gezondheidszorg
http://www.johannes-wier.nl

De URL voor dit verhaal is: http://www.johannes-wier.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=179