Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

EMBARGO tot 8 Februari 2004 08:30 uur

Supermarkten hebben oog voor werkomstandigheden wereldwijd

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van alle supermarkten in Nederland, heeft het rapport van Novib over werkomstandigheden van vrouwelijke werknemers wereldwijd, op 8 februari in ontvangst genomen. Novib constateert dat arbeiders in ontwikkelingslanden steeds vaker worden uitgeknepen. Novib zoekt samenwerking met de Nederlandse supermarkten en spreekt hen aan op hun verantwoordelijkheid voor arbeidsrechten aan het begin van de keten. Marc Jansen, Hoofd Consument en Kwaliteit, die namens het CBL het rapport in ontvangst neemt, laat weten dat supermarkten volop werken aan duurzaamheid.

"Supermarkten stellen wereldwijd dezelfde eisen aan producenten van Aardappelen,groenten en fruit volgens het certificeringsysteem EurepGap. Niet alleen voedselveiligheid maar ook duurzaamheidaspecten als milieu en arbeidsvoorwaarden zijn in EurepGap opgenomen. Tot nu toe is met name gewerkt aan het invullen van de voedselveiligheidseisen. Aan de zorg om voedselveiligheid willen supermarkten geen concessies doen maar de EurepGap-eisen mogen ons inziens niet leiden tot handelsbelemmeringen of uitknijpen van de keten waar dan onder andere vrouwen in ontwikkelingslanden de dupe van worden" stelt Marc Jansen.

Het CBL is in 2003 samen met de overheid een project gestart om de problemen met EurepGap in ontwikkelingslanden in kaart te brengen en oplossingen te bieden. Met name kleine boeren zouden geholpen moeten worden met technische adviezen en de interpretatie van EurepGap. Daarnaast werkt het CBL samen met een groot aantal maatschappelijke organisaties aan het dialoogproject "maatschappelijk verantwoord ondernemen". Novib is betrokken bij deze coalitie en het CBL wil graag met hen in dialoog over hoe we hun aandachtspunten kunnen opnemen in de inkoopvoorwaarden van EurpeGap. Supermarkten kunnen dit niet alleen. Veel schakels voor ons en overheden hebben ook een rol. Maar ook de Verenigde Naties via de Internationale Labour Organization en NGO's zoals Novib moeten arbeiders de "tools" geven om voor hun rechten op te komen.

Wat is EurepGap?
EurepGap staat voor: Euro Retail Produce Working Group Good Agricultural Practice. Dit zijn de eisen die in Europees verband aan boeren en tuinders worden gesteld aangaande voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft voor de Nederlandse markt namens de supermarkten het heft in handen genomen om de invoering van EurepGap te bevorderen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sija de Jong 070-3376260 of 06-51523307