De Melkweg Persbericht

maandag 9 februari 2004 | 21.00 uur | ¤19,00 + lidm. | Melkweg | Oude Zaal | vvk gestart

JAMAICA ALL STARS
feat. JUSTIN HINDS (The Dominoes), SKULLY SIMMS (Bob Marley/Peter Tosh), JOHNNY MOORE (Skatalites), SPARROW MARTIN (Alpha Boys' School Band) plus documentaire 'Portraits of Jamaican Music' (Pierre Simonin)

De Buena Vista Social Club van Jamaica, dat is de kortst mogelijke omschrijving van de Jamaica All Stars. Net als bij dit project met Cubaanse topmuzikanten is uitgegaan van de muzikale geschiedenis van het land en enkele kopstukken die hierin een belangrijke rol hebben gespeeld. Naast een film over de geschiedenis van 40 jaar Jamaicaanse muziek is een live-band samengesteld waarin muzikale helden van weleer bij elkaar worden gebracht: de Jamaica All Stars.

Regisseur Pierre Simonin deed vijf jaar research voor zijn documentaire. Als uitgangspunt voor zijn onderzoek nam hij de grootste Jamaicaanse ster aller tijden, Bob Marley. Snel kwam Simonin tot de ontdekking dat de geschiedenis van de muzikale cultuur op dit Caribische eiland veel uitgebreider en rijker was dan hij zich ooit voor had kunnen stellen. Vijf jaar reisde de regisseur door de Verenigde Staten, Europa en Jamaica en probeerde hij aan de hand van oude ­ en vaak zeldzame ­ archiefbeelden en gesprekken met sleutelfiguren uit de Jamaicaanse muziek een totaalbeeld voor zichzelf te creëren. Zo sprak hij onder andere met de Skatalites, Toots & the Maytals, Bunny Wailer en Lee Perry.
Het resultaat is de 'Portraits of Jamaican Music' ('Portraits de la musique Jamaicaine'), een film die in 52 minuten niet alleen een helder en volledig, maar met name ook sferisch en indringend beeld schept van deze geschiedenis.

Na de vertoning van de film komt de sfeer die zo kenmerkend is voor de film tot leven in het optreden van de Jamaica All Stars. De band speelt vele standards uit het Jamaicaanse repetoire van de afgelopen eeuw, uiteenlopend van reggae en ska tot mento, calypso en rocksteady.

Hieronder een korte omschrijving van de kernleden van de band: Justin Hinds is misschien wel de meest aansprekende naam in de line-up. Met zijn band, the Dominoes, speelde hij zowel ska als reggae. Kenmerkend is zijn soulvolle, gospel-achtige stem.
Skully Sims maakte in de jaren '60 als zanger en percussionist deel uit van het duo Bunny and Skully en vervolgde zijn carrière in vele begeleidingsbands van grote muzikanten. Op deze manier deed hij ervaring op in alle facetten van de Jamaicaanse muziek.
Johnny "Dizzy" Moore was trompettist en één van de oprichters van de Skatalites. Met deze belangrijke ska / rocksteady band maakte Bob Marley zijn eerste opnames. In de Jamaica All Stars neemt hij ook het muzikale management voor zijn rekening.
Sparrow Martin is een muzikale duizendpoot. Hij neemt in de band de drums voor zijn rekening, maar is ook een goed zanger die met elk genre uit de voeten kan. Hij is de man achter de Alpha Boys School, de enige 'muziekschool' in Kingston.