Socialistische Partij

Grote opkomst demonstratie voor Generaal Pardon NU!


09-02-2004 * Voor het gebouw van de Tweede kamer heeft zich een menigte verzameld om te demonstreren voor een ruimer generaal Pardon. De Tweede Kamer kruist maandag vanaf 10 uur de degens met minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie over het asielbeleid. De betoging is georganiseerd door VluchtelingenWerk Nederland.

Duizenden demonstraten op het Plein

SP-Kamerlid Jan de Wit nam petities in ontvangst en zegde de demonstranten toe hun stem ook te laten horen in het Kamerdebat.

Jan de Wit neemt de petitie in ontvangst

De afgelopen weken zijn, verspreid over het land, talrijke acties gevoerd om zich te keren tegen de op handen zijnde uitzetting van vele duizenden uitgeprocedeerde asielzoekers die al jaren in Nederland zijn. Daarbij waren scholen, kerken, lokale en regionale bestuurders, omwonenden, vluchtelingenorganisaties en lokale SP-afdelingen betrokken.

In Den Haag werden vandaag noodkreten en petities overhandigd aan de Tweede Kamer. Voor de ingang van de Tweede Kamer staat nog steeds de troon die VluchtelingenWerk afgelopen week heeft neergezet, waarop bekende en onbekende Nederlanders oproepen tot een fatsoenlijk pardon. Vandaag zat onder meer cabaretier Erik van Muiswinkel op de gouden zetel, verkleed als Hans Janmaat.

Een verruiming van de pardonregeling blijft politiek een heet hangijzer. In de Tweede Kamer blijft een meerderheid van CDA, VVD, LPF en D66 voor de beperkte regeling, die al in het najaar werd goedgekeurd. De SP vindt de uitwerking echter veel te schrijnend en beperkt. Tot nu toe heeft de minister 220 personen, waaronder vijftig gezinnen, een verblijfstitel gegund vanwege hun schrijnende situatie. Volgens SP-Kamerlid Jan de Wit moeten veel meer mensen in een benarde situatie mogen blijven.