FNV BONDGENOTEN

CAO-onderhandelingen glastuinbouw van start

Vandaag beginnen de onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden over een nieuwe CAO in de glastuinbouw. Het najaarsakkoord maakt dat er geen afspraken mogelijk zijn over de verhoging van het contractloon, daarom zal FNV Bondgenoten in de CAO-onderhandelingen zich vooral richten op verbetering van de arbeidsomstandigheden en de arbeidsverhoudingen in de sector. De voorstellen van de werkgevers zullen er echter voor zorgen dat loon wel degelijk een item wordt in het CAO-overleg.

Geen nul, maar inleveren
2003 was een goed jaar in de glastuinbouw, er was vrijwel overal sprake van groei in zowel omzet als in productiviteit. Vakbondsbestuurder Anne Jan de Graaf van FNV Bondgenoten is toch niet optimistisch over komende onderhandelingen. Uit de voorstellen van werkgeversorganisatie LTO Nederland blijkt dat de werkgevers niet gaan voor nul procent, maar dat zij vinden dat de werknemers in branche wel loon kunnen inleveren. LTO Nederland wil de jeugdlonen verlagen, de onderste loonschalen naar beneden aanpassen en geen automatische periodieken voor mensen die parttime werken. De Graaf: 'Als LTO echt vindt dat de lonen in de sector te hoog zijn, dan moeten ze dat eerst maar eens aantonen. Overtuig me maar! Wat mij betreft lijkt het erop dat LTO hoopt dat het onderscheid tussen wat gewone werknemers in de sector ontvangen en wat de ingeleende illegale werknemers ontvangen zo klein wordt, dat tuinders minder geneigd zullen zijn de fout in gaan door illegalen in te zetten'.

Arbeidsomstandigheden
Wat de arbeidsomstandigheden betreft wil FNV Bondgenoten afspraken maken over werken in extreme omstandigheden; bijvoorbeeld over het werken bij aanhoudend zeer warm weer. Afgelopen zomer ontving FNV Bondgenoten veel klachten over de bijna onmenselijke omstandigheden die ontstonden in de kassen. Ook over het werken met bestrijdingsmiddelen wil FNV Bondgenoten betere afspraken.

Meer informatie:
Anne Jan de Graaf, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-53387248 Ingrid van den Berg, voorlichter FNV Bondgenoten, 030-2738478


09 feb 04 11:51