NMBS

04/02/04

Ticketcontrole in stations Aarschot en Leuven

Woensdagochtend voerde de NMBS aan de perrontoegangen van Aarschot en Leuven een preventieve controle van de voerbewijzen uit. Dinsdagnamiddag gebeurde in Zaventem-Luchthaven dezelfde fair-play actie. De NMBS wil hiermee benadrukken dat ook voor korte trajecten, iedereen over een geldig vervoerbewijs moet beschikken bij het instappen in de trein. Voor korte trajecten zoals Aarschot - Leuven of Zaventem-Luchthaven - Brussel bestaan voordelige vervoerbewijzen.

Deze actie verlicht de werkdruk voor de treinbegeleiders bij het controleren en uitschrijven van vervoerbewijzen in de trein. De agressie (verbaal of fysiek) tegen treinbegeleiders start meestal met een discussie over vervoerbewijzen. Soms leidt dit bovendien tot treinvertraging, waarvan de andere reizigers het slachtoffer zijn.

Bij de ingangscontroles die vorig jaar in Leuven werden georganiseerd, bleek dat heel wat klanten die met een Go Pass reizen deze niet invullen voor het instappen zoals het reglement vereist. De antifraude brigade van het treinbegeleidingspersoneel wil met controles in verschillende stations en op verschillende tijdstippen het zwart- en grijsrijden bannen.

Deze controle had een preventief karakter. De reizigers die niet in orde waren, werden verzocht dit vooralsnog te doen. Wie geen ticket had gekocht kon terugkeren naar het loket of dit ter plaatse kopen mits betalen van een extra maakloon. Er viel geen enkel incident bij de controle te melden. Wanneer op de drukke momenten de reizigersstroom dreigde te stremmen en dus de treinen te laat dreigden te vertrekken, werd de actie even stilgelegd.