Ingezonden persbericht


Persaankondiging

Nijmegen, 9 februari 2004

KU Nijmegen organiseert lezingenreeks over filosofische briefwisselingen

Het Soeterbeeck Programma van de KU Nijmegen organiseert vanaf maart in s-Hertogenbosch, Nijmegen en Zwolle een lezingenreeks over briefwisselingen tussen de denkers Desiderius Erasmus en Maarten Luther, Friedrich Nietzsche en Malwida von Meysenbug, Ludwig Wittgenstein en Bertrand Russell en tussen Hannah Arendt en Martin Heidegger.

De corresponderende denkers uit deze reeks voelen zich zeer betrokken bij de historische gebeurtenissen uit hun tijd en geven in hun brieven direct commentaar. De bijzondere band van correspondenten zorgt er voor dat zij hun opvattingen met extra verve verdedigen tegenover de ander.

In 's-Hertogenbosch vindt de reeks van 19.30 -21.45 uur plaats in en in samenwerking met Avans Hogeschool, locatie 's-Hertogenbosch, Onderwijsboulevard 215. Op 10 maart wordt de briefwisseling tussen Wittgenstein en Russell besproken, op 17 maart Arendt en Heidegger, op 24 maart Erasmus en Luther en op 31 maart Nietzsche en Von Meysenbug.

In Nijmegen vindt de reeks plaats van 20.00 -22.15 uur in LUX, Mariënburg 38-39. Op 8 maart de correspondentie tussen Erasmus en Luther, op 15 maart Nietzsche en Von Meysenbug, op 22 maart Wittgenstein en Russell en op 29 maart Arendt en Heidegger.

In Zwolle wordt de reeks georganiseerd in samenwerking met het Geert Groote Instituut van de Hogeschool Windesheim, tussen 20.00 -22.15 uur in het Domincanenklooster, Assendorperstraat 29. De reeks begint op 9 maart met de briefwisseling tussen Erasmus en Luther, op 23 maart Wittgenstein en Russell, op 30 maart Arendt en Heidegger en op 6 april Nietzsche en Von Meysenbug.

De sprekers zijn: Michiel Verweij en Dick Akerboom (Erasmus en Luther), Michel van Nieuwstadt en Max Noordhoek (Nietzsche en Von Meysenbug), Harm Boukema en Göran Sundholm (Wittgenstein en Russell) en Cris van der Hoek en Charles Vergeer (Arendt en Heidegger).

Tijdens het eerste deel van de avond presenteren twee sprekers elk één van de beroemde corresponderende denkers. Mede aan de hand van brieffragmenten wordt ingegaan op de persoonlijke relatie tussen de twee denkers en hun commentaar op gebeurtenissen van hun tijd. In het tweede deel van de avond geven de sprekers hun eigen mening over de correspondentie en laten ze ook de actuele betekenis ervan zien.

Deze lezingenserie over vier belangrijke filosofische correspondenties onthult vele briefgeheimen. Maar daarbij staat de vraag centraal hoe de biografie van de denker zich verhoudt tot zijn of haar opvattingen. Brieven van tijdgenoten bieden vaak een beter zicht op deze samenhang dan de vele interpretaties achteraf.

Het Soeterbeeck Programma bevordert reflectie, conversatie en debat over wetenschap, samenleving en levensbeschouwing op de campus van de Katholieke Universiteit Nijmegen, in het Studiecentrum Soeterbeeck te Ravenstein, in de stad Nijmegen en elders in Nederland. Het Soeterbeeck Programma is onderdeel van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Voor informatie over prijzen of een gratis informatiefolder kunt u contact opnemen met het Soeterbeeck Programma (024) 361 55 55, info@soeterbeeck.kun.nl, of kijken op www.soeterbeeck.kun.nl.



Ingezonden persbericht