Gemeente Voorburg-Leidschendam


Gemeente Leidschendam-Voorburg financieel goed op weg

Persbericht, Leidschendam-Voorburg 9 februari 2004
---

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft van de provincie Zuid-Holland bericht gekregen dat zij voor het jaar 2004 niet meer onder preventief, maar onder repressief begrotingstoezicht zal staan. Voor de gemeente betekent dit dat zij met het op orde brengen van haar financiën de juiste richting is ingeslagen.

Preventief of repressief: wat is het verschil?
Sinds 1994 vallen gemeenten van rechtswege onder repressief (terughoudend) toezicht van de provincie. Repressief toezicht is de regel, preventief toezicht is een uitzondering. Bij preventief toezicht moet de begroting van de gemeente eerst worden goedgekeurd door de provincie. Dit geldt ook voor begrotingswijzigingen. Uitgaven mogen pas door de gemeente worden gedaan na een provinciaal besluit tot goedkeuring. Bij repressief toezicht moet de gemeente nog wel informatie verstrekken aan de provincie. Het gaat dan bijvoorbeeld om het, voor een bepaald tijdstip, inzenden van de door de gemeenteraad vastgestelde gemeentebegroting, de begrotingswijzigingen, de vastgestelde jaarrekening en verordeningen.

De voormalige gemeenten Leidschendam en Voorburg fuseerden in 2002. De nieuwe gemeente viel toen volgens de Wet algemene regels herindeling (wet Arhi) onder preventief toezicht. Ook in 2003 was nog sprake van preventief toezicht omdat de meerjarenraming van de begroting 2003 nog niet materieel sluitend was. De begroting was materieel niet sluitend aangezien gebruik was gemaakt van (eenmalige) middelen uit de algemene reserve.
De gemeente heeft bezuinigingsmaatregelen genomen waardoor vanaf 2006 geen beroep meer hoeft te worden gedaan op de algemene reserve om de begroting sluitend te maken.

Wethouder E.P. Beimers van Financiën: ´Er wordt door de gemeentelijke organisatie hard aan gewerkt om de bezuinigingsmaatregelen uit te voeren die nodig zijn om ervoor te zorgen dat deze gemeente over een gezonde financiële positie beschikt. Het feit dat de provincie ons haar vertrouwen schenkt door het preventief toezicht op te heffen beschouw ik als een signaal dat wij goed op weg zijn.´