Dienstenbond CNV

De stormbal is in top bij Brouwer Groep
09-02-2004

De situatie bij Brouwer Groep wordt met de dag ernstiger. De moeilijke marktomstandigheden en verliesgevende bedrijfsonderdelen als gevolg van het gevoerde (gefaalde) beleid zijn de voornaamste redenen voor het ontstaan van deze situatie.

Het bedrijf heeft een financiële injectie broodnodig. Onder andere is de Telegraaf bereid om deze injectie te geven, onder voorwaarde dat Brouwer Groep een grote reorganisatie doorvoert om een gezond toekomstig klimaat binnen het bedrijf te kunnen creëren.

Onzekerheid
De voorgenomen reorganisatieplannen van Brouwer Groep zijn al een paar maanden geleden voorgelegd aan de Centrale Ondernemingsraad (COR) c.q. ondernemingsraden (OR-en). De ervaring van onze (kader)leden en OR-leden is dat deze plannen vaak veranderen. Niemand, inclusief de leiding van Brouwer en de diverse bedrijven, lijken te weten welke kant het met het bedrijf opmoet. Niets staat vast. Wat vandaag wordt geroepen is morgen anders. Er heerst bij hen veel onzekerheid, onrust en onduidelijkheid.

Plannen
CNV Media heeft gesproken met zowel de Brouwer Groep als de Telegraaf. Beiden hebben uitgelegd hoe ernstig de situatie is en benadrukken hoe noodzakelijk de bewuste reorganisatie is. De bezuinigingsplannen (zoals ze op dit moment bekend zijn) komen grofweg op het volgende neer:

* reorganisaties bij vrijwel alle bedrijfsonderdelen met een verlies van ca. 200 arbeidsplaatsen;

* het outsourcen van een bedrijfsonderdeel en het verspreiden van overhead in Leusden over de verschillende werkmaatschappijen;
* het verkopen van een aantal bedrijven;

* aanpassingen (verslechteringen) in het lopende sociaal plan;
* een bijdrage uit de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers aan het bedrijf, bijvoorbeeld het later betalen van vakantiegeld of het inleveren van vakantiedagen.

De procedure
De reorganisatieprocedure bestaat onder meer uit de volgende stappen:
* adviesaanvraag bij de COR;

* vakbonden informeren;

* adviesaanvraag bij de ondernemingsraden van de bedrijven die door de reorganisaties getroffen (kunnen) worden;
* personeel informeren over (de hoofdlijn van) de reorganisatie;
* afspraken maken over het sociaal plan (onderstaand meer hierover);
* pas na de goedkeuring van het sociaal plan door de vakbondsleden adviseert de ondernemingsraad van elk bedrijf over de voorliggende reorganisatie(s);

* na het advies van de ondernemingsraad wordt bekend wie er boventallig zou zijn en wie voor ontslag wordt voorgedragen.

COR
Uit ons overleg met de COR en OR-en, met wie wij nauw contact hebben, van donderdag 22 januari 2004 is gebleken dat de COR op het punt staat om een (concept)brief aan de Brouwer-directie te verzenden. Daarin zal de COR op een aantal onderdelen van de adviesaanvraag omtrent voorgenomen reorganisatieplannen inhoudelijk ingaan en omtrent andere onderdelen aanvullende vragen stellen. Het adviestraject met de COR is nog lang niet afgerond. De COR heeft aangegeven hierover op een regelmatige wijze met de werknemers te communiceren.

Perspectief?
Voor ons staat vast dat er geen enkele ingreep aan de orde kan zijn voordat de COR in de gelegenheid is gesteld om de toekomstplannen, de strategie, de koers en missie van het bedrijf te beoordelen. Waar gaat Brouwer naar toe en is er vertrouwen in de leiding van het bedrijf? Bieden de voorgenomen reorganisatieplannen perspectief op een gezonde toekomst voor de Brouwer Groep of is het slechts een uitstel van executie? Pas nadat de COR haar oordeel omtrent de reorganisatie heeft gegeven, waarbij de bovengenoemde vragen worden beantwoord, kan er verder door de vakorganisaties met uw directie worden onderhandeld over o.a. het sociaal plan.

Voorbeeldige inzet werknemers
Zoals hierboven al te lezen valt, leggen de Brouwer Groep en De Telegraaf de rekening bij de werknemers neer. CNV Media is een werknemersorganisatie en onze opdracht is om de belangen van werknemers zo goed mogelijk te behartigen. De werknemers van de Brouwer Groep zijn de afgelopen jaren al verschillende keren geconfronteerd met reorganisaties. Aan de werknemers heeft het de afgelopen jaren niet gelegen. Hun inzet is voorbeeldig geweest. De situatie waarin de Brouwer Groep verkeert heeft alles te maken met de wijze waarop het bedrijf de afgelopen jaren is geleid. De directie is duidelijk niet in staat geweest het bedrijf goed in de markt te plaatsen. De werknemers mogen dan ook op geen enkele wijze het kind van de rekening worden. Dat er iets moet gebeuren is ook ons duidelijk. We moeten er echter wel van worden overtuigd dat een reorganisatie ook in het belang is van onze leden. Daar zal de directie haar best voor moeten doen. Het vertrouwen moet eerst worden hersteld en dat zal niet makkelijk zijn. Als dat lukt, en niet eerder, zijn wij bereid om na instemming van onze leden groen licht te geven. Wordt vervolgd.