Dienstenbond CNV

CNV zet in op verbetering arbeidsvoorwaarden omroeppersoneel 09-02-2004

Binnenkort zal gestart worden met de onderhandelingen over een nieuw CAO. Na overleg met de kaderleden van het CNV is besloten om deze maal hard in te zetten op kwaliteit. En kwaliteit is niet gratis, daar moeten werkgevers geld voor over hebben.

Een kwaliteitsverbetering is ook hard nodig. Omroepwerkgevers leven nog steeds in de veronderstelling dat de arbeidsvoorwaarden bij de omroep voorbeeldig zijn. Een mening die door veel van de werknemers niet wordt gedeeld.

Al met al willen we het volgende voorstellen:

* Het blijkt dat een leeftijdsbestendig personeelsbeleid bij de meeste omroepen nog in de kinderschoenen staat. Daarom wil het CNV met de werkgevers 'harde' en verifieerbare afspraken maken over een goed personeelsbeleid. Maatwerk voor de verschillende fasen gedurende het werkzame leven.


* Het ingevoerde middenloonsysteem heeft nogal wat negatieve effecten. Met name voor jonge mensen die nog een hele loopbaan voorzich hebben. Daarom stellen we voor de periodieke stappen te verhogen zodat mensen eerder hun maximum bereiken en zodoende enigszins worden gecompenseerd in de pensioenschade.


* Kinderopvang levert ook nog de nodige problemen. Door de verhoging van de ouderbijdrage zien ouders dat ze opeens aanzienlijk meer kwijt zijn voor kinder- en naschoolse opvang. Het lijkt niet meer dan billijk als werkgevers de daardoor ontstane inkomensverslechtering tenminste door een overgangsregeling tijdelijk compenseren. Omroepwerkgevers blijven verslaafd aan 'hire and fire'. Op een enkele uitzondering na wensen ze volstrekte flexibiliteit zonder daar ook maar iets tegenover te zetten. De argumenten die de werkgevers daarbij gebruiken zijn in de loop der jaren nogal sleets geraakt. Het wordt dan ook tijd voor voor goede afspraken.


* Zo willen we bereiken dat er bij alle vaste, doorlopende programmas bij goed functioneren na een jaar een vast contract wordt aangeboden.


* Essentieel daarbij is een goed werkend systeem van functionerings- en beoordelings- gesprekken. Transparant en controleerbaar.


* Er zijn natuurlijk ook tijdelijke programmas. Mensen die voor een tijdelijk programma werken krijgen een projectgebonden contract. Mocht het programma na 3 jaar nog bestaan dan dienen ook deze medewerkers een vast contract te krijgen.


* Om te voorkomen dat werkgevers creatief onder hun verplichtingen uitkomen willen we afspreken dat de bestaande uitkeringen van 2 en 3 maandsalarissen na contractbeëindiging na 2 respect. 3 jaar vanaf 20 maanden naar rato worden berekend en uitgekeerd.

Wisselen
De positie van de individuele werkgevers binnen het publieke bestel is de afgelopen jaren drastisch gewijzigd. Het zou naïef zijn te veronderstellen dat het daar bij blijft. Naar verwachting zal de autonomie van de omroepen, de concessiehouders, verder afnemen. Door die te verwachten ontwikkeling zullen werknemers veel vaker dan voorheen wisselen van werkgever. Voor de rechtspositie van werknemers heeft dat nogal wat consequenties.

Het CNV wenst dan ook dat wisselende dienstverbanden bij één van de landelijke omroepen worden beschouwd als een voortzetting van het oorspronkelijke dienstverband. Met name bij reorganisaties biedt dat de mensen meer zekerheid en een meer solide regeling.

Overkoepelende stichting
Daarnaast zijn er mensen met elkaar opvolgende tijdelijke dienstverbanden. Werknemers die regelmatig een beroep op de WW moeten doen. Een tikje stuitend en bepaald niet overeenkomstig de sjiek en het fatsoen waarmee de omroepen zichzelf graag afficheren. Het CNV wenst dan ook dat er een omroepoverkoepelende stichting in het leven wordt geroepen van waaruit de tijdelijke arbeidsovereenkomsten worden aangeboden. Een stichting die contractanten ook actief bemiddelt van werkgever naar werkgever. Die stichting kan tevens bevorderen dat mensen breder inzetbaar worden.

Daarnaast is het niet meer dan redelijk dat deze mensen overeenkomstig de bedoeling van de Wet Flex en Zekerheid van de stichting een vast dienstverband krijgen aangeboden. Om een dergelijke stichting professioneel op te zetten is behoorlijk wat geld nodig. Maar dat moeten we er met zn allen voor over hebben.

Kwart procent
Uw bond stelt dan ook voor om een kwart procent van de loonsom voor deze stichting te reserveren. Uw mening zien we graag tegemoet.

Vragen?
Voor opmerkingen en/of suggesties kunt u contact opnemen met bestuurder Steffe Bak, tel: (023)5651052 of email: s.bak@cnvdibo.nl.