Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DWK. 2004/123
datum
09-02-2004

onderwerp
Financiële situatie Stichting STOAS
TRC 2004/549

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In het verband van de Stichting STOAS, die verantwoordelijk is voor het onderwijs aan de Agrarische Pedagogische Hogeschool, is een aantal jaren geleden STOAS Holding BV tot stand gekomen. Daarin zijn de private activiteiten op het terrein van STOAS ondergebracht. In de tweede helft van 2002 is op mijn initiatief een traject tot ontvlechting van de publieke activiteiten van Stichting STOAS en de private activiteiten STOAS Holding BV ingezet.

datum
09-02-2004

kenmerk
DWK. 2004/123

bijlage

In dit verband heeft het stichtingsbestuur begin 2003 kennis gekregen van het bestaan van een negatieve rekening-courant verhouding met STOAS Holding BV ten bedrage van EUR 3,7 mln. Pogingen om met STOAS Holding BV tot verrekening te komen zijn vooralsnog niet gelukt. Het stichtingsbestuur heeft mij in november 2003 van de vordering op STOAS Holding BV in kennis gesteld.

Omdat het hier middelen betreft die vanuit LNV ter beschikking zijn gesteld voor het verzorgen van onderwijs en daarmee sprake is van onrechtmatig gebruik, heb ik Ernst & Young Accountants opdracht gegeven een feitenonderzoek in te stellen. Ook heb ik de Stichting te kennen gegeven niet akkoord te kunnen gaan met de gang van zaken. In dit verband heb ik ernstig bezwaar aangetekend tegen een voorgenomen omzetting van de rekening-courant in aandelen STOAS Holding BV.

Uit het feitenonderzoek blijkt een ongewenste verstrengeling van publieke en private activiteiten en een tekortschietende rol van het stichtingsbestuur. Ik zal erop toezien dat op korte termijn tot een volledige ontvlechting wordt gekomen en dat de Stichting STOAS weer in een (financieel) stabiele situatie komt. Aanstelling van een interim-manager en beëindiging van het mandaat van het huidige stichtingsbestuur zijn maatregelen die het laatste inmiddels heeft aanvaard.

Ik hecht zeer aan de kwaliteit en de continuïteit van het onderwijs aan de Agrarische Pedagogische Hogeschool, waarvan het aantal studenten de laatste jaren gestaag toeneemt. Dat zal voor mij leidend zijn bij de in gang gezette activiteiten. Ik zal u te zijner tijd informeren over de uitkomst ervan.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Financiële situatie Stichting STOAS (PDF-formaat, 31 kB)


---