Ingezonden persbericht


Bureau Ver(?)Antwoord

J.P. Coenstraat 72, 5018 CT Tilburg

tel. 013-5350916, e-mail: verantwoord@zonnet.nl
www.bureauverantwoord.nl

Bananendoos of giro 555?

Maandag 9 februari 2004, aanvang 20.00 uur

Stationsstraat 39 te Tilburg

Organisatie: Bureau Ver(?)Antwoord, J.P. Coenstraat 72, 5018 CT Tilburg Tel. 013 -5350916, e-mail: verantwoord@zonnet.nl

De stad BAM, gelegen in het Zuidoosten van Iran, werd op 2e kerstdag 2003 getroffen door een zware aardbeving. Stichting Motherhood riep medio januari onder meer inwoners van Tilburg op om een bananendoos te vullen met goederen voor moeders of kinderen die slachtoffer waren geworden van de aardbeving. Er werden ongeveer 300 dozen ingeleverd bij de diverse inzameladressen. De gemeente Tilburg droeg 12.500 Euro bij in de transportkosten. In dezelfde tijd opende de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO) gironummer 555 voor steun aan de slachtoffers van de aardbeving.

Op 9 februari zullen de heer Ton Huijzer en mevrouw Nicolien de Kroon inzicht geven in de werkwijze van de SHO respectievelijk de Stichting Motherhood. Hoe gaat nu zo'n noodhulp/wederopbouwactie heel concreet? Wie bepaalt wat er ingezameld wordt of waar het ingezamelde geld aan besteed wordt? Hoe wordt de hulp gecoördineerd? Blijft er hulp aan de strijkstok hangen? Hoe is het transport van de in door de Stichting Motherhood ingezamelde goederen verlopen? Hoe verhouden deze twee vormen van hulp zich tot elkaar? Wat is de huidige stand van zaken in Iran qua hulpverlening?

Op deze en andere vragen zullen beide sprekers in hun inleiding ingaan.

De heer Huijzer is hoofd Internationale Hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis en treedt op als woordvoeder namens de SHO in de IRAN-actie. Mevrouw de Kroon is oprichtster van Stichting Motherhood, dat sinds 1991 hulptransporten verzorgt. (Specifieke vragen over de actie in Tilburg kunnen gesteld worden aan Beyke Goris, Tilburgse coördinator van de pakkettenactie).

Aansluitend op het inleidende gedeelte is er voor de zaal volop gelegenheid om de gasten aanvullende vragen te stellen en met hen in discussie te gaan. Bijwonen van de avond kost 2,50 Euro. Graag vooraf aanmelden bij Bureau Ver(?)antwoord per e-mail:verantwoord@zonnet.nl of telefonisch 013 -5350916


---- --