ASTRAZENECA

Nieuwe Data Suggereren dat Seroquel Kwaliteit Leven Verbetert

Nieuwe Data Suggereren dat Seroquel de Kwaliteit van Leven Verbetert Bij Eerste Episode Schizofrenie

DAVOS, Zwitserland, February 9/PRNewswire/ -- Tijdens de zesde wetenschappelijke bijeenkomst van het European First Episode Schizophrenia Network, werden nieuwe data gepresenteerd die laten zien dat patiënten die hun eerste psychotische episode ondergaan, verbetering van symptomen en van kwaliteit van leven waarnemen wanneer ze behandeld worden met het atypische antipsychoticum Seroquel (quetiapine).

Tussentijdse follow-up resultaten na één jaar van het twee jaar durende onderzoek van Southwark First Onset Psychosis Team (F1RST)(1) in Londen, tonen aan dat patiënten die met quetiapine behandeld werden een significante verbetering van hun positieve, negatieve en depressieve symptomen ondervonden na een behandeling van zes weken en dat deze verbeteringen gedurende een jaar aanhielden. Verbetering van de kwaliteit van leven werden eveneens waargenomen en de gemelde bijwerkingen waren verwaarloosbaar.

Dr. Lyn Pilowsky, hoofdonderzoeker van het (F1RST) onderzoek aan the Institute of Psychiatry in Londen zei, 'Het begin van de eerste psychotische episode vormt een kritieke periode waarin patiënten zeer ontvankelijk zijn voor therapie, maar ook gevoeliger kunnen zijn voor de bijwerkingen van de behandeling, met name extrapyramidale symptomen (EPS).

Een behandeling dient symptomen afdoende te beheersen, en geen ingrijpende bijwerkingen te veroorzaken die sommige medicijnen teweegbrengen. Ons onderzoek toont aan dat quetiapine goed aan deze eisen voldoet.

Dr. Pilowski eindigde met de opmerking dat 'Clinici moeten erkennen dat deze resultaten het gebruik van quetiapine in de vroege stadia van behandeling van eerste episode schizofrenie ondersteunen. Feedback heeft ons ook geleerd dat de patiënten in ons onderzoek goed reageerden op de unieke en positieve benadering van het (F1RST) team.'

Het F1RST-onderzoek evalueert de klinische effectiviteit van quetiapine in een cohort van 33 patiënten die hun eerste psychotische episode doormaken. Effectiviteit met betrekking tot de ernst van de symptomen werd gemeten met de PANSS, de CDS , en CGI . Algemeen functioneren werd gemeten met de GAS. De subjectieve kwaliteit van leven werd gemeten met de SQLS en gebruik van de gezondheidszorg met de Client Service Receipt Inventory. De houding ten opzichte van medicijnen werd gemeten met de DAI.

Seroquel is een handelsmerk eigendom van de AstraZeneca groep.

Schalen

PANSS: Positive and Negative Symptom Scale

CDS: Calgary Depression Scale

CGI: Clinical Global Impression

GAS: Global Assessment Scale

SQLS: Self-report Quality of Life Measure for People with Schizophrenia

DAI: Drug Attitude Inventory

Voor een elektronische en downloadbare versie van dit persbericht, kunt u naar de psychiatry resource internetsite gaan op: www.psychiatry-in-practice.com Deze psychiatrie-site besteedt speciale aandacht aan educatief materiaal over ernstige psychiatrische stoornissen, waaronder informatie over schizofrenie, epidemiologische data en behandelingsproblematiek die clinici iedere dag tegenkomen.

Referentiemateriaal:


1 Pilowsky L, et al. Quetiapine treatment of first episode psychosis: the Southwark First Onset Psychosis Service (F1RST): a follow-up study of quetiapine. Presented at European First Episode Schizophrenia Network Meeting, February 2004, Davos, Switzerland.

Source: AstraZeneca

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Rupert Doggett, Shire Health International Tel:
+44-(0)-207-471-1500 rupert.doggett@shirehealthinternational.com


09 feb 04 08:55