Ingezonden persbericht

Ouders en school: Hoe de normen te handhaven

Bijeenkomst in De Rode Hoed

AMSTERDAM, 20040129 -- De Rode Hoed te Amsterdam organiseert op maandag 9 februari 2004 een programma over de dilemma's van normhandhaving en de verschillen tussen de normen op school en de normen thuis: 'Ouders en school: Hoe handhaaf je de norm?' Aanleiding voor deze bijeenkomst is het feit dat de roep om 'waarden en normen' in het onderwijs weer is toegenomen na de moord op een conrector in Den Haag. Tevens wordt gereageerd op het WRR-rapport 'Waarden, normen en de last van het gedrag'. Organisatie: De Rode Hoed i.s.m. WRR, Forum voor Democratische Ontwikkeling en Radar, adviesbureau voor sociale vraagstukken. Aanvang: 20.00 uur.


Programma
Kees Schuyt (hoogleraar Sociologie UvA en raadslid WRR) houdt een inleiding over waardenoverdracht en de morele orde in de scholen. Daarna een 'normen en waardenshow' over de dilemma's van normhandhaving in het onderwijs, onder leiding van Han Paulides en Mike Heuves (Radar). Deelnemers zijn medewerkers van diverse scholen uit Amsterdam. Gabriël van den Brink (cultuursocioloog) sluit de avond af.

Toestaan van verbaal geweld
Wat doe je als school als de normen thuis heel anders blijken te liggen? Leraren treden vaak niet op tegen leerlingen die hen bedreigen en uitschelden, omdat ze bang zijn voor verdere escalatie. Maar kan het toestaan van verbaal geweld ook niet leiden tot een toename van fysiek geweld?

Het WRR-rapport stelt dat het beter is de overdracht van waarden en normen in het onderwijs onder te brengen bij bestaande vakken, in plaats van er een apart vak voor in te voeren. De WRR beveelt ook aan dat samen met leerlingen gedragsregels worden opgesteld voor de school, de leerlingen, de leerkrachten en de ouders. De WRR vindt dat de regering erop moet toezien dat het falen van de ouders bij de opvoeding van hun kinderen niet wordt afgewenteld op de scholen. De overheid is er vooral om de helpende hand te bieden, zonder het onderwijs voor te schrijven hoe het die taak moet vervullen.



Ingezonden persbericht