Openbare Bibliotheek Oss

20 januari 2004

Blikopener-lezing:
Informatie over nieuw erfrecht en schenkingen in de bibliotheken Lith en Oss

In de Openbare Bibliotheken Lith en Oss wordt er informatie gegeven over het nieuw erfrecht, dat sinds januari 2003 is gewijzigd, en over mogelijkheden op het gebied van schenkingen. De lezingen vinden plaats op dinsdagavond 10 februari om 20.00 uur in de Bibliotheek Lith en op donderdagmiddag 12 februari om 14.00 uur in de Bibliotheek Oss.
De lezing in Lith wordt verzorgd door notaris Leo Groeneweg en in de bibliotheek Oss zijn notaris P. Oor en kandidaat-notaris mw. B. van Kampen te gast. Toegangskaarten à 2,50 zijn voor de lezing in Lith te koop bij de Openbare Bibliotheek Lith en voor de lezing in Oss bij de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks.

Testamenten en erfenissen:
De meeste mensen houden zich er liever niet mee bezig. Toch is het verstandig om een aantal zaken goed te regelen. Bovendien is er sinds januari 2003 een nieuw erfrecht van kracht waardoor het een en ander is veranderd. Wie hiervan wil afwijken of meer informatie wil ontvangen, kan naar een notaris gaan. Bij veel notarissen kunt u terecht voor een gratis oriënterend gesprek.

De belangrijkste wijziging in het erfrecht is dat de nalatenschap automatisch in eigendom komt van de langstlevende partner en de kinderen pas recht hebben op hun erfdeel bij het overlijden van die partner. Voorheen moest dat zogenaamde 'langstlevende-beding' in een testament geregeld worden. De rechten van de kinderen zijn ingeperkt en wie dit wil veranderen, dient dit voortaan bij testament te regelen.
In het verlengde daarvan ligt de nalatenschap-planning of estate-planning, waarbij regelmatig schenkingen worden gedaan. Voor uzelf kan dat een besparing betekenen op de
inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen en voor uw erfgenamen een besparing op hun successierecht. Wat zijn de mogelijkheden om op fiscale wijze vermogen over te dragen aan de volgende generatie? Bent u van plan uw kinderen of anderen een geldbedrag of ander bezit cadeau te doen? Het is verstandig te bekijken wat voor u de beste mogelijkheden zijn.
Notaris Groeneweg, notaris Oor en kandidaat-notaris mw. van Kampen geven in Lith (10 februari, 20 00 uur) en Oss (12 februari, 14.00 uur) algemene informatie en nuttige tips: het nieuw erfrecht in de praktijk.