Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 7

MOBILITEIT MOET!
Debat: Hoe mobiliteit ons denken en de stad verandert

Reissnelheid hangt niet alleen af van onze techniek. Om snel te kunnen reizen moet ook onze samenleving daartoe zijn ingericht. Verhalen, regels en politieke opvattingen spelen daar dus een grote rol in. Concreet: iedereen in de auto? Dat heeft nogal wat gevolgen voor de manier waarop we ons leven indelen, en voor de wijze waarop de stad wordt ingericht. TUMULT en de Fietsersbond organiseren op dinsdag 10 februari een debat, ingeleid door Peter Peters, auteur van het boek De haast van Albertine. Aanvang: 20.00 uur. Locatie: Lutherse kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. Entree Eu 3,5/CJP&U-pas Eu 2.

In het forum zitten: Peter Peters, cultuurfilosoof Universiteit Maastricht, Luuk Boelens, hoogleraar Ruimtelijke Mobiliteit Universiteit Utrecht, Hans Monderman van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân, en Marcel ten Hooven, journalist. Hugo van der Steenhoven zal het debat in goede banen leiden.

Informatie en reserveringen:
www.tumultdebat.nl/030-2332430/info@tumultdebat.nl

In zijn boek De haast van Albertine beschrijft de cultuurfilosoof Peters hoe Albertine, een van de hoofdpersonen in Prousts Op zoek naar de verloren tijd , voor het eerst een ritje met een auto maakt. Zij is opgetogen omdat ze nu op één dag twee dorpen kan aandoen terwijl ze met de koets maar één dorp zou kunnen bezoeken. In het eerste dorp aangekomen, moet ze zich haasten omdat ze ook nog naar het tweede wil. Dat klinkt erg herkenbaar voor de drukke mens. De term onthaasten kwam een paar jaar geleden niet voor niets in zwang. We willen van alles tegelijk, we willen op één dag én naar ons werk én naar onze sportclub én boodschappen én naar de crèche. En dat ook nog snel en comfortabel. We willen onafhankelijk zijn. Is het echter wel zo vanzelfsprekend dat onze steden voor de auto worden ingericht? Dat we allemaal een parkeerplaats voor de deur hebben? 70 procent van alle verplaatsingen zijn korter dan 7.5 kilometer, is een auto daarvoor wel noodzakelijk?

Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.



Ingezonden persbericht