CITOGROEP

Eindtoets basisonderwijs 10, 11 en 12 februari

Nummer 03 d.d. 3 februari 2004

Citotoets al 35 jaar onafhankelijk hulpmiddel bij schooladvies

Net als vorig jaar neemt ongeveer 85 procent van de basisscholen op 10, 11 en 12 februari de Eindtoets basisonderwijs af. Dat zijn ruim 6.400 scholen. In totaal maken ongeveer 167.000 leerlingen in groep 8 deze toets. In de tweede week van maart ontvangen de scholen de rapportage; dit jaar niet alleen op papier, maar ook digitaal. De Eindtoets basisonderwijs, beter bekend als de Citotoets, meet leervorderingen. Leervorderingen zeggen iets over de kansen op succes in de verschillende schooltypen van het voortgezet onderwijs. Nieuw dit jaar is de zogeheten Niveautoets, een internettoets voor kinderen met een grote leerachterstand.

De Eindtoets basisonderwijs bestaat uit 200 meerkeuzevragen over de basisvaardigheden Taal, Rekenen-Wiskunde en Studievaardigheden. Bijna 90% van de deelnemende scholen maakt ook het facultatieve onderdeel Wereldoriëntatie, dat bestaat uit 90 opgaven. De Eindtoets verschaft onafhankelijke informatie over de leervorderingen van een kind en ondersteunt daarmee leraar en ouder(s) bij het maken van een schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs.

Niveautoets
Op verzoek van scholen is dit jaar voor het eerst de Niveautoets beschikbaar. De Niveautoets is een speciale, digitale editie van de Eindtoets, bestemd voor leerlingen met een leerachterstand van tenminste anderhalf jaar. Deze leerlingen komen in aanmerking voor het praktijk- of het leerwegondersteunend onderwijs. De moeilijkheid van de Niveautoets past beter bij het niveau van de kinderen dan de reguliere Eindtoets die zij voorheen maakten. De winst daarvan is dat de kinderen niet overvraagd worden.

Inhaaltoets
Voor kinderen die één of meer afnamedagen niet kunnen deelnemen, door bijvoorbeeld ziekte, is er sinds vorig jaar een Inhaaltoets. Deze meet met andere opgaven hetzelfde als de reguliere Eindtoets en wordt net als de Niveautoets op de computer afgenomen. In 2003 maakten ruim 500 kinderen de allereerste Inhaaltoets. De afnameperiode van de Inhaaltoets loopt tot 5 april.

Jubileumuitgaven
Dit jaar verschijnt de 35ste jaargang van de Eindtoets basisonderwijs. Ter gelegenheid van dit lustrumjaar brengt de Citogroep de Citotoetsen van de eerste zestien jaar (1970 tot 1985) opnieuw uit als afzonderlijke jubileumuitgaven. De Burgemeester van Arnhem, Pauline Krikke, nam 13 januari jl. als eerste het exemplaar van 1970 in ontvangst. De oude Citotoetsen zijn te bestellen via de website van de Citogroep (www.citotoets.nl).

Noot voor redactie,